Русия разработи уникални ваксини срещу ебола

Едната няма аналог в света, тя неутрализира болестта на 100%
13 яну 2016 19:24,
170
Русия разработи уникални ваксини срещу ебола
Снимка: архив, Reuters

Министърът на здравеопазването на Руската Федерация Вероника Скворцова съобщи, че в Русия са разработени две ваксини против хеморагичната треска ебола, превъзхождащи по своите характеристики световните аналози, като едната от тях е подходяща за пациенти с имунодефицит, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"През месец декември бяха регистрирани две ваксини, произведени от Федералния научно-изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалей". Тестовете бяха проведени на доклиничния етап в учрежденията на министерството на отбраната, а клиничните изследвания бяха отново дело на Министерството на отбраната и на Министерството на здравеопазването", заяви Скворцова на среща на президента Владимир Путин с правителството.

"Първата ваксина е уникална и няма аналог в света. За пръв път при нея, въз основата на най-съвременните биомедицински технологии, бяха включени два вирусни вектора в структурата на ваксината. По този начин беше възможно да се стимулира не само хуморалният, но и клетъчният имунитет", заяви здравният министър.

По думите й така се постигна 100-процентна неутрализация на вируса при много ниски концентрации на ваксината.

Световните аналози - двата препарата на американската компания Merck и на британската GlaxoSmithKline, отстъпват няколко пъти по ефективност на руската разработка, подчерта още Скворцова. 

Втората ваксина срещу ебола е била специално създадена за хората, страдащи от имунодефицит. Тя е много важна за тези страни, в които бяха разпространени огнищата на инфекция. Това лекарство е аналог на британската ваксина.

Препаратът задейства механизъм на активация на клетъчния имунитет, който се повишава 35 пъти. Руската ваксина превишава по ефективност британския аналог.

Президентът Путин благодари и поздрави всички учени, работили над създаването на ваксините.

"Това наистина е голям успех, голяма крачка напред в борбата с инфекциозните заболявания, каквато е хеморагичната треска ебола", изтъкна руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
14
 
5
 
! Отговори
onz преди 8 години
нещо руско дето да има аналог ако измислят, бих се учудил.