Вирусите – виновни за простудните заболявания

Кой е най-честият тип грипен вирус при човека?
13 яну 2016 15:22, Eкип на Puls.bg
6
Вирусите – виновни за простудните заболявания
Източник: Reuters, архив

Простудните заболявания са най-актуалният проблем през есента и зимата. Те се причиняват от грипните вируси А,В и С (причинителите на грипа), но също така и от Коронавируси и Реовируси. Най-честият тип грипен вирус при човека е А и по-рядко тип В. Основен механизъм за предаване на инфекцията е въздушно-капковият, т.е. чрез аерозол, големи капки при кихане и кашляне, както и директен контакт между болни хора. Простудата има голямо значение, защото за кратко време обхваща големи популации от хора и при несвоевременно лечение може да предизвика сериозни белодробни усложнения.

Как се развиват респиратоните заболявания?

След заразяване с грипните вируси те се размножава в лигавицата на горните дихателни пътища - носна, фарингелна, трахеална и бронхиална. Предизвиква се смърт на тези клетки, която се последва от тяхното отлющване и оголване на респираторния тракт. Така той става уязвим за последващо бактериално колонизиране, което пък е отговорно за вторичните усложнения на грипните заболявания. Изключително рядко грипните вируси могат да навлезнат и в кръвта (виремия) и да предизвикат системни прояви. За разлика от тях Коронавирусите засягат, освен лигавицата на назофаринкса, още и обвивките на стомашно-чревния тракт и често, освен симптомите на настинка, в клиничната картина присъства и диарията. Коронавирусите са причинители на 10-20% от простудните заболявания.

Още за простудните заболявания и грипа може да научите на Puls.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
дядови преди 2 години
Браво ! Вие открихте америка на карта и топлата вода !
3
0
 
2
 
! Отговори
Трейн преди 2 години
До 3
Отоплението е за да ти е топло, то не е срещу вирусите. Естествено когато тялото не е под стрес от студа и имунната система е по-силна.
2
0
 
3
 
! Отговори
хах преди 2 години
водата - виновник за утоляване на жаждата !
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тия вирус кои ги прави баба ми ли

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)