Вирусите – виновни за простудните заболявания

Кой е най-честият тип грипен вирус при човека?
13 яну 2016 15:22, Eкип на Puls.bg
6
Вирусите – виновни за простудните заболявания
Източник: Reuters, архив

Простудните заболявания са най-актуалният проблем през есента и зимата. Те се причиняват от грипните вируси А,В и С (причинителите на грипа), но също така и от Коронавируси и Реовируси. Най-честият тип грипен вирус при човека е А и по-рядко тип В. Основен механизъм за предаване на инфекцията е въздушно-капковият, т.е. чрез аерозол, големи капки при кихане и кашляне, както и директен контакт между болни хора. Простудата има голямо значение, защото за кратко време обхваща големи популации от хора и при несвоевременно лечение може да предизвика сериозни белодробни усложнения.

Как се развиват респиратоните заболявания?

След заразяване с грипните вируси те се размножава в лигавицата на горните дихателни пътища - носна, фарингелна, трахеална и бронхиална. Предизвиква се смърт на тези клетки, която се последва от тяхното отлющване и оголване на респираторния тракт. Така той става уязвим за последващо бактериално колонизиране, което пък е отговорно за вторичните усложнения на грипните заболявания. Изключително рядко грипните вируси могат да навлезнат и в кръвта (виремия) и да предизвикат системни прояви. За разлика от тях Коронавирусите засягат, освен лигавицата на назофаринкса, още и обвивките на стомашно-чревния тракт и често, освен симптомите на настинка, в клиничната картина присъства и диарията. Коронавирусите са причинители на 10-20% от простудните заболявания.

Още за простудните заболявания и грипа може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
дядови преди 8 години
Браво ! Вие открихте америка на карта и топлата вода !
3
0
 
2
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
До 3Отоплението е за да ти е топло, то не е срещу вирусите. Естествено когато тялото не е под стрес от студа и имунната система е по-силна.
2
0
 
3
 
! Отговори
хах преди 8 години
водата - виновник за утоляване на жаждата !
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тия вирус кои ги прави баба ми ли