Захарта носи потенциален риск от рак на гърдата

Повишава се и вероятността от метастазиране
13 яну 2016 19:02, Румяна Тасева
1
Захарта носи потенциален риск от рак на гърдата
Източник: Reuters, архив

Повишената консумация на захар предразполага към развитие на рак на гърдата, алармират изследователи от Катедрата по палиативни грижи и рехабилиталиционна медицина на Тексаския университет и Медицинския раков център Андерсън в първия брой на сп. Cancer Research за тази година.

От екипа на д-р Лоренцо Коен са проведени четири рандомизирани контролирани проучвания с лабораторни мишки. Те били подложени на четири различни модела хранене, като в тях се включвал прием на различно количество захароза или фруктоза или друг вид прости въглехидрати.

Шест месеца по-късно учените установили, че групата, която била подложена на свръхконсумация на захароза - 37 чаени лъжички захар на ден – била числено поразена от рак на гърдата. 50 – 58% от консумиралите захар във високи количества били диагностицирани с малигнен тумор на млечните жлези. За сравнение, при консумация на друг вид въглехидрати, като нишесте, числото на засегнатите от злокачественото заболяване пада до една трета от групата.

В допълнение при висока консумация на захароза и фруктоза вероятността за метастазиране на рака на гърдата в белите дробове е много по-висок. Освен това ракът е много по-агресивен и неподатлив на лечение.

Повече за връзката между захарта и развитието на рак на гърдата четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари