Ананас – екзотичен коктейл от полезни вещества

Плодът носи и различни ползи за здравето
14 яну 2016 15:52,
1
Ананас – екзотичен коктейл от полезни вещества
Източник: Reuters, архив

Ананасът, заедно с екзотичния си вкус, предлага и редица полезни хранителни вещества. В количеството от една чаша пресен ананас могат да се има приблизително 82 калории, 0 г мазнини, 0 г холестерол, 2 мг натрий, 22 г въглехидрати, включително 16 г и 2,3 г фибри, и 1 г протеин. 

Същото това количество от плода осигурява 131% от необходимата дневна доза витамин C, 2% от нужния витамин А, 2% от необходимото на организма желязо и 2% от препоръчителното дневно количество калций. 

Ананасът е източник и на важи витамини и минерали като тиамин, рибофлавин, витамин B-6, фолиева киселина, пантотенова киселина, магнезий, манган и калий. В плода могат да се открият още полифеноли и антиоксиданти като бета-каротин. 

Пресният ананас е единственият известен източник на ензима бромелаин. Той е обект на проучвания, чиято цел е да се установи неговата ефективност относно облекчаване на ставната болка при артрит, намаляване на възпалението, потискане туморния растеж и съкращаване на времето за възстановяване след пластична операция. 

Благодарение на всички тези хранителни вещества, ананасът се оказва полезен за здравето в различни аспекти.

Какви ползи за здравето носи консумацията на ананас може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Карибите казват, че ако ядеш ананас по време на беременност , детето после ще има чиста и хубава кожа....