Как шумът на работното място ни вреди?

И кои са основните симптоми за това?
14 яну 2016 21:31, Eкип на Puls.bg
4
Как шумът на работното място ни вреди?
Източник: Reuters, архив

Такъв вид хронично излагане на шум - шум в работната среда - след определен момент започва да води до постепенно намаляване на остротата на слуха. Като правило засягането е двустранно и симетрично, поради ежедневно излагане на шум с интензивност 70-80 децибела, за 6-8 часа всеки ден.

В началото слуховият орган реагира с адаптация към силния шум, която е обратима и след известно време слухът напълно се възстановява, ако пациентът остане в тиха среда. Но ако излагането в шумна среда продължава, се стига до слухова умора и съответно увеличен праг на чуване. Това показва, че вече е налице директна увреда на слуховия апарат.

Колкото повече прагът на чуване се измества към по-високи стойности, толкова и измененията, свързани със слуховия орган се превръщат в необратими.

Какви са основните симптоми, които ни карат да вземем мерки?

В началото още преди да е започнало субективното намаление на слуха, може да се появи чувство за натиск както в ушите, така и обхващащо цялата глава. Следва първоначално незабележимо, но след време осезаемо намаление на чуваемостта и възможността да се разбира човешката реч.

Заедно с тези симптоми започва и една обща умора, затруднение при пазене на концентрация, както и поява на шумове двустранно. Шумовата находка се определя от пациентите като чувство на „бучене“ , „свирене“ и други.

Ако засегнатото лице е дете, то първо родителите са тези, които забелязват, че е нужно да говорят с по-силен глас, за да ги чуе детето. Освен това децата стават разсеяни и бързо се уморяват.

Повече за вредата от шумната работна среда може да научите на Puls.bg


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айпод пази ушите с музикални тапи.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагайте си слушалки със силна музика, за да се предпазите от оглушаване от шума на работното място.

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)