Защо зимата вреди повече на кожата?

И до какво може да доведат тези увреждания?
14 яну 2016 18:29,
1
Защо зимата вреди повече на кожата?
Източник: Reuters, архив

Студеното време през зимата може да бъде изключително вредно за кожата, не само заради понижение на влажността и температурата, но и поради повишеното замърсяване на околната среда. 

С промяната на температурата студеният въздух близо до земната повърхност е хванат в капан от слой по-топъл въздух. Когато това продължи за по-дълго, въздухът застоява и се насища с прах и други замърсявания, които формират смог.

Той е причина както за дихателни проблеми, така и за редица кожни нарушения. Те се изразяват във възпаление, дехидратиране и състаряване на кожата. Ускореният процес на стареене се проявява, когато малките наночастици във въздуха, които преминават през защитната бариера на кожата, буквално правят дупки в дермата. В резултат кожата губи своята еластичност и се образуват бръчки. 

В редки случаи тези увреждания може да доведат и до мутации в ДНК, което да бъде причина за развитие на кожен рак, особено сред тези, които се излагат продължително на ултравиолетова радиация. 

Кои са основните стъпки, които трябва да следваме, за да предпазим кожата, вижте на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже съм жена, която се грижи за кожата на лицето си, мога да ви кажа, че такова изсушаване и посърване на кожата както ми се случва всяко лято, просто няма. През зимата кожата ми си е ок, стига да не замръзне при дълго ходене в студа.