Какво е важно да знаем за домашната аптечка?

Какво да добавим и за какво да внимаваме?
16 яну 2016 09:42, Eкип на Puls.bg
1
Какво е важно да знаем за домашната аптечка?
Източник: Reuters, архив

Съдържанието на домашната аптечка издава голяма част от навиците ни (добри или лоши) за грижа за здравето ни. С какво е пълна вашата – сиропи за кашлица, капки за нос, антипиретици, комбинирани препарати против грип и настинка? Дали обаче подобен подход за самолечение понякога не вреди повече, отколкото помага?

Лекарствата, които се купуват без рецепта, не бива да се използват безразборно с идеята, че са напълно безопасни. Задължително е те да се приемат стриктно според указанията им за употреба. При деца под 12 години, по време на бременност и кърмене или при възрастни, които се нуждаят от други медикаменти за хроничните си заболявания, е нужна винаги допълнителна консултация с лекар или с фармацевт.

Голяма част от лекарствата без рецепта облекчават временно дадени симптоми, но прилагани неправилно, без да водят до реално решение на здравословния проблем, биха могли да „замаскират” картината на болестта, да се стигне до усложнения или хронифициране. Рискът да се превиши безопасната им доза е съвсем реален, особено при смесване на различни комбинирани препарати в опит за постигане на по-бързо облекчение. Не бива да се подценяват и страничните ефекти на някои от съставките им (парацетамолът например, приеман в големи дози, вреди на черния дроб), както и това, че не бива да се надвишава препоръката за продължителност на лечението. Често срещана подобна грешка е използването на капки за нос за седмица и повече, което силно вреди на носната лигавица. Някои съставки на алопатични препарати може да доведат до привикване, затова освен да се спазва препоръката за продължителност на приема им, е добре при възможност да се предпочитат медикаменти на растителна основа.

Ако още не сте изхвърлили блистерите с остатъци от антибиотици, започнете разчистването на аптечката си първо от тях. Началото на годината е добър момент да проверите всички налични лекарства за срока им на годност. А след това помислете как да промените и обогатите съдържанието й, така че тази зима да се радвате на повече здраве и по-малко посещения на лекарския кабинет. Ето някои възможности да подобрите грижата за себе си с ефективни и напълно безвредни средства.

Повече за това какво да добавим и за какво да внимаваме по отношение на домашната аптечка може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.