По-пълен сервитьор - по-голяма поръчка

Какво подсъзнателно оказва влияние на консумацията на храна
17 яну 2016 11:40,
10
По-пълен сервитьор - по-голяма поръчка
Източник: Reuters, архив

Поръчваме повече в ресторанта, когато сервитьорът е по-пълен. Това установяват изследователи от Ню Йорк, САЩ. Те отправят своя фокус към коварната пресечна точка между консумацията на храна и поведенческата психология, като данните са поместени на страниците на сп. Environment and Behavior. 

За да установят как външните фактори влияят на поръчката в ресторанта, специалистите наблюдават взаимодействието между 497 клиенти и техните сервитьори в 60 различни ресторанта. 

Взима се под внимание това, което клиентите поръчват, техният индекс телесна маса, както и този на сервитьорите, които ги обслужват. 

При анализа на данните се констатира, че клиентите поръчват значително повече, когато сервитьорът има по-голям индекс телесна маса, в сравнение със случаите, в които обслужващият ги е по-слаб. По-конкретно, при наличие на по-тежък сервитьор, клиентите са четири пъти по-склонни да поръчват десерти, поръчките на алкохолни напитки също са повече - с 17,65%. 

Изследователите поясняват, че по-закръглените сервитьори оказват голямо влияние на най-слабите клиенти. Те припомнят, че според данните на предишни проучвания светлината, музиката и мястото, на което клиентът седи, подсъзнателно също могат да повлияят на неговата поръчка.

Повече за факторите, които влияят на консумацията на храна, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
11
 
! Отговори
lpp преди 8 години
Да Делян Пеевски-големи държавни поръчки.....
4
0
 
9
 
! Отговори
ebb преди 8 години
а ако келнера е митьо пищова ще поръчаш цялото меню със се готвачите
3
3
 
4
 
! Отговори
до ОФФФФФ преди 8 години
Ти да не предлагаш някаква алтернатива ? Като гледам все по-*** ставаме, все по-негативни, не четем, не се образоваме - аман от такива офкащи като тебе.
2
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
Не вярвам не нито едно "проучване на изследователи", или е поръчково или просто са питали 1 000 души за да включат резултатите в някоя дисертация.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този тип изследвания са много коварни. Никога не е ясно кое е причината и кое е следствието.Например може някои ресторант по принцип да предполагат по-големи поръчки (защото са по-тежкарски, по-вкусно готвят и т.н), а пък пълните сервитьори да предпочитат по-често да работят в такъв тип заведения.Може да има и много други различни причинно-следствени връзки, които да обясняват данните.