Катарактата – как се развива?

Заболяването на окото има няколко стадия
18 яну 2016 22:10, Eкип на Puls.bg
0
Катарактата – как се развива?
Източник: Reuters, архив

Лещата е част от оптичния апарат на окото, с помощта на който човек успява да вижда ясно заобикалящия го свят. Тя е напълно прозрачна, без нерви и кръвоносни съдове и има форма на двойно изпъкнало прозрачно тяло. В спокойно състояние пречупва светлината със сила 16-18 диоптъра, като има способността да увеличава тази пречупвателна сила и да участва в акта на акомодацията. При патологията на лещата липсват болка и възпалителен процес. Като промени могат да се наблюдават катаракта- т.нар. перде на окото и промяна в местоположението й.

Старческото перде се среща по-често след 60- годишна възраст, но има случаи, когато се открива и още след 45. Все още не е ясен напълно механизмът на промяната на лещата, но се смята, че участие има светлината, промяната в съотношението на калций и фосфор, смущения в метаболизма на самата леща и др. Съществуват две форми на старческата катаракта - кортикална и ядрена.

При кортикалната катаракта има следните етапи:

1. Стадий на начална катаракта - зрението може да бъде запазено или нарушено, възможно е да се появи двойно виждане или предметите да се виждат умножени. Под микроскоп се наблюдават вакуоли (мехурчета) и спицовидни мътнини.

2. Стадий на набъбнала катаракта - лещата набъбва, защото се увеличава водата в нея, като резултатът е леко повишаване на вътреочното налягане и оплитчаване на предна очна камера;

За останалите стадии на катаракта може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари