Атопичният дерматит сред децата...

Състоянието е познато още като ендогенната екзема
Обновена: 20 яну 2016 21:05 | 20 яну 2016 20:50, Eкип на Puls.bg
1
Атопичният дерматит сред децата...
Източник: Reuters, архив

Атопичният дерматит, или ендогенната екзема, е една от най-честите кожни дерматози в детска възраст. През последните 30 години се забелязва значително увеличение в броя на заболелите деца. Болестта е с хроничен ход на проява, показващ тенденция за рецидив след първия пристъп, с ясно определени периоди на обостряне и ремисия. 

Атопичният дерматит е заболяване с генетична обусловеност и е най-рано проявяващият се компонент в кожната патология при хората. Освен болестни изменения по кожата, атопичният дерматит се свързва с алергични прояви от страна на дихателна, храносмилателна и нервна система, често протичащи с клинични симптоми на алергичен ринит - хрема, запек, главоболие, промяна в емоционалните реакции на детето и алергична бронхиална астма. 

Генетичната находка при засегнатите пациенти определя имунологичен дефект и непълноценно формиране на липиди в роговия слой на кожата, което води до подчертана сухота и неефективна хидратация на кожата. По този начин се улеснява проникването на външни дразнители - алергени, които предизвикват реакция от страна на кожата и развитие на обриви по нейната повърхност. Такива алергени често могат да бъдат сапуни, разтворители, вълнени дрехи и парфюми. Също така атопичен дерматит може да се предизвика от наличието на домашни акари, полени и други дразнители от външната среда, както и хранителни алергени от рода на яйца, мляко, ягоди, шоколад, риба, миди, ядки - фъстъци, кашу и други.

Повече за атопичния дерматит при децата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
интересно... преди 8 години
Говорим за атопичния дерматит, а сме сложили снимка на дете-бежанче-арабче... ей психоатаките вече дебнат от всякъде...