Защо не помним сънищата си? Кога се случват те?

Мозъкът има ефективен метод за филтриране на информацията
Обновена: 20 яну 2016 22:34 | 20 яну 2016 21:57,
2
Защо не помним сънищата си? Кога се случват те?
Източник: Reuters, архив

Много хора не могат да си спомнят своите сънища. Около една трета от живота си прекарваме в сън и поне 25% от това време сънуваме. По-голямата част от сънуването се случва в REM-фазата на съня. По време на тази фаза очите се движат бързо, но тялото е парализирано. Това може да звучи страховито, но то се случва, за да се предотврати движението по време на сън, което може да има сериозни последици, като падане от леглото.

Сънуването не е ограничено само до REM-фазата. Има данни за сънища, които се случват и извън този етап от съня. 

Наличието на лезии в темпоропариеталния възел и междинния префронтален кортекс в мозъка се свързва с невъзможност за спомняне на съня. За радост, повечето от нас нямат този проблем. Защо тогава забравяме сънищата?

Мозъкът има ефективен метод за филтриране на информацията, която не ни е нужна. Ако нещо не привлече вниманието ни или не е от важно значение за нас, не го помним. Изследователи смятат, че това се случва и при сънищата. 

Вероятно има неврологично различие между тези, които могат да си спомнят своите сънища, и тези, които не могат.

Повече за сънищата, заедно с видео по темата, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
da преди 8 години
Относно сънищата, който е пораснал достатъчно за да получи азбуката може дори да мине отвъд хоризонта, за останалите е просто сън и до там, а пък ние за тях се на силни успокоителни .... :))
1
2
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
1. Не ги помните, защото не можете да смелите информацията от сънищата.2. Не ги помните, защото психиката ви съзнателна не би издържала и интерпретирала адекватно това, което сте сънували.3. Не ги помните, защото смятате, че живия ви живот е реалност, а сънищата са си сънища. Мда ама не. Това не е за всеки. 4. Информацията, която сънувате и не помните се появява в живота ви като дежавю. Просто сте го сънували/изживели в подсъзнателното и не помните този факт, затова се чудите откъде идва.