Хепатитни вируси – основното

Имат силно изразен афинитет към тъканта на черния дроб
21 яну 2016 13:44, Eкип на Puls.bg
0
Хепатитни вируси – основното
Източник: Reuters, архив

Хепатитът е възпаление на тъканите на черния дроб. Протича с разрушаване на неговите клетки и води до некроза. Освен хепатитните вируси съществуват и други, които имат афинитет към тъканта на черния дроб. Такива са цитомегаловирус, Епщайн-Бар, както и някои бактерии – лептоспири. Хепатит могат да причинят и някои видове паразити – амеби, шистозоми, както и причинителят на маларията.

Някои системни инфекции, тоест пренасящи се от кръвта и достигащи до всички органи в тялото, също могат да причинят възпалителни огнища в чернодробната тъкан – под формата на абсцеси (при ехинокок) или грануломатозни промени (при туберкулозата).

Хепатитните вируси имат силно изразен тропизъм (афинитет) към тъканта на черния дроб. Те са специфични и предизвикват дифузни промени в органа. Пет на брой са тези, за които се смята, че причиняват възпаление, попадайки в организма на човек. Това са хепатитните вируси – А, B, C, D и Е.

Тези вируси са повсеместно разпространени. Причиняват сходна клинична картина и водят до подобни биохимични промени – повишаване на чернодробните ензими – АСАТ и АЛАТ. Но разликата е в антителата, които се образуват спрямо инфекциозните причинители.

Повече за вирусите, причиняващи хепатит, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари