"Пентаксим"-ът е напълно безопасен!

Ваксината бартер ли е, или държавата е ощетена, пита лекар
22 яну 2016 17:14, Анисия Иванова
33
"Пентаксим"-ът е напълно безопасен!
Архив: Булфото

Ваксината "Пентаксим" е напълно безопасна, а "Еувакс" не е напускала складовете на МЗ. Това каза д-р Гергана Николова от Сдружение на общопрактикуващите лекари пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според експерта по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров прокуратурата трябва да даде ясен отговор на въпроси като например тези ваксини дарение или бартер са, и ако е второто - ощетена ли е България, дали има нарушение в нормативната уредба.

Никой не разграничи чисто законовите проблеми при внасянето на ваксините и това, че евентуално не са спазени някакви точки на Закона и че "Пентаксим" не е опасна за здравето, добави д-р Николова.

Още по темата

"Ваксината "Пентаксим" е пакетирана в турски завод. Носи логото на френската фирма, производител. Излиза по същия начин и със същото лого, както от френския завод. В Турция към четвъртата съставка се добавя петата, получава се 5-компонентна ваксина и с печат на фирмата за качество се изнася за България", обясни д-р Николова.

Проф. Воденичаров изтъкна притеснението си за ваксината "Пентаксим", че макар и произведена във Франция - само един от компонентите й има сигурно разрешение за използване, докато за останалите 4 компонента е малко неясно.

"Ляга една сянка на съмнение върху това дали има нарушение в нормативната уредба на държавата и защо е допуснато. Тези въпроси чакат отговорите си от прокуратурата. Тя трябва да каже има ли нарушения на нормативната уредба, това бартер ли е, ощетена ли е държавата. Ако имаме еднозначни отговори на тези въпроси с "Да" или "Не" - нещата ще бъдат ясни и тази страница ще бъде затворена", добави проф. Воденичаров.

Според експерта трябва да има анализ дали обединението на болничните структури е положителна стъпка.

Справка на Bulgaria ON AIR в сайта на СЗО показва, че ваксината за деца срещу хепатит, туберкулоза, дифтерит, неонатален тетанус, коклюш или магарешка кашлица, полиомиелит и шарка DTaP–IPV//PRP~T vaccine (известна като Pentaxim™ или Pentavac™) е лицензирана за пръв път в европейските страни през 1997 и в момента се използва в 67 страни по света. Комбинираната ваксина се произвежда от Sanofi Pasteur в Лион.
 

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ваксинаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Популация която се връзва толкова лесно си заслужава да я доят и морят управляващи, обслужващи чужди интереси. Опасни били ваксините, а че сте мaлoyмни явно е напълно безопасно.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почнаха платените лекари да ни убеждават в правотата на лудия министър. Нищо й няма, ама защо тогаеа не е позволена в ЕС?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Бай Змей, това са SANOFI. Не са Найк или Адидас. Фармацевтичните фирми са ЗВЕРОВЕ и могат да направят каквото си искат с който си искат. Техният капитал ти не можеш да си го представиш като число. С тях никой не се eбaвa и не смее да пуска ментета.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безопасна. Добре. Ама не е одобрена за внос в ЕС и това е нарушение на правилата.
4
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, колко мъка има по света... Пpocт народ - слаба държава! Колко народ се върза на тая партенка. Може би защото пpocтите хора по принцип се отнасят със съмнение към ваксините.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Носи логото на производителя" - се счита за доказателство за оригинален продукт???Ами значи китайците само оригинални продукти произвеждат!Тук има толкова нарушения на всякакви закони че в друга държава да са изгърмели дузина политици и изпълнители до сега. "Дарение" - срещу "дарение" - не е ли нарушение на търговския, митническия, акцизния и кой знае още колко закони? Фалшифицирани документи, договори подписани постфактум, лъжи в парламета, нелепи и лесно опровержими обяснения...
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цепнете тогава един на кърканделника Москов.
1
9
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Няма ли друга държава в света, от която може да внесем ваксини ?Защо трябва да ги внасяме от вековния ни поробител и враг Турция ?Защо ходите да се лекувате при онези, които са били нашите душмани векове наред ?Каква е тази любов с Турция ?Тя е огромна държава, която не крие имперските си амбиции, а неосманизмът е основна идеология на управляващите там.Изобщо каква е тази мания през последните 25 години да ни отдалечават от историческите ни приятели и да ни побратимяват с враговете ни ?