Старият чесън – продукт №1 срещу сърдечни болести

С него се намаляват натрупаните плаки в артериите
Обновена: 24 яну 2016 12:18 | 24 яну 2016 12:17, Красимир Ангелов
28
Старият чесън – продукт №1 срещу сърдечни болести
Снимка: Reuters

Екстрактът от стар чесън ограничават образуването на плаки в артериите и развитието на сърдечни болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА.

Учени от Института за биомедицински изследвания към Калифорнийския университет в Лос Анджелис увериха, че у хората, които ежедневно приемат въпросните добавки, или ядат чесън, образуването на плаки в артериите значително намалява.

Изследването обхванало 55 пациенти на възраст между 40 и 75 години, които са диагностицирани с метаболитен синдром и наскоро са били засегнати от сърдечно заболяване.

Учените изследвали калциевите отлагания и образуваните плаки в артериите на участниците, които след това ежедневно приемали 2400-милиграмова доза екстракт от стар чесън или плацебо. Една година по-късно се оказало, че у участниците, които приемали добавки чесън, натрупването на плаки в артериите се е забавило с 80 на сто, а количеството съществуващи плаки е намаляло.

"Получените резултати са поредното доказателство за ползата от тези добавки за намаляване на натрупаното количество плаки и за предотвратяване на риска от образуване на нови плаки в артериите", заяви д-р Матю Будоф от института.

Резултатите са сходни с тези от предишни изследвания, които разкриха, че прясно смачканите скилидки чесън имат позитивен ефект върху притока на кръв, а чесновото масло може да предотврати форма на сърдечно заболяване у диабетиците.

Авторите на изследването освен това припомнят, че екстрактът от стар чесън намалява кръвното налягане и нивото на холестерола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 20 от 21Ей, един път ми се е случвало моята да се наяде с чесън, а аз не исках да ям нея вечер ...ей аз спах в хола, тя в спалнята и пак миришеше под вратата въздуха до мен. Ама горката беше болна и беше изяла една глава чесън. Наистина на другия ден нищо й нямаше, ама аз отварях вратата на хола посред нощ. Искаше ми се да съм до нея и да я прегърна, много болна беше горката, но знаех че чесъна ще убие настинката и аз съм ненужен в такава ситуация.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 20 Ми номера е и тя да се нахака яко с чесън и да не се усещате един друг.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години след настинка си загубих напълно гласа. Нищо не помагаше, отчаях се. Прочетох някъде, че е добре да се яде чесън в такива случаи. Започнах вечер да ям хляб и стар чесън, колкото мога. След два-три дена гласът ми се възстанови. И сега, усетя ли, че ме дразни гърлото и преграквам, веднага започвам да ям хляб с главички чесън.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моята рецепта против грип е следната. Няколко /5-6/ вечери ям сланина, черен хляб,червено вино и колкото мога чесън. Грип не ни е хващал с жената от над 10г.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А един път не стана с изхрачване и какво направих? Просто изядох една глава чесън на чисто- изгоря ми гърлото и стомаха...на другия ден ни гной, ни гнойна ангина и температура. Това пак преди 15 години. А след това като ме хване настинка тя преди да се преобразува в ангина и след това в грип...първо я мори имунната ми система чрез вид на изпотяване нощно време - избива ми както му казват и на другия ден ми няма нищо.А, забравих, пия и червено вино!Наздраве!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви кажа..всичко е от калена имунна система. Ако стоите на студено, вие започвате да харесвате студа. А ако ядете и лук, чесън мариновани чушки през зимата сте бетон! Аз от 25 години не съм хващал грип. Случвало се е 2-3 пъти да ме хване гнойна ангина. Единият път знаете ли как си махнах гнойта от сливиците? просто се изхрачих здраво и парченцата гной се отделиха от сливиците ми. Това беше преди 15 години. И досега имам дупки на сливиците като кратерчета от тези гнойни топчици.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А чесънът китайски ли трябва да е ???
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз обичам чесъна но напоследък съм се прихласна по лука. Да го смачкам на масата и да извадя сърцевината и сега със свинска кожичка и солчица и едно вино елате ми гледайте сеира! Ха наздраве!
9
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ябълката има пектин, той е чистач, чесънът има други заслуги. Трябва да се яде от всичко с мярка, за предпочитане родно производство, а не разни чуждоземни, вкл сортове, които не са в биологично равновесие с организма ни.Ако нещо не се понася добре - просто не се яде, има достатъчно избор. Просто е, ама нали.....автоцензура си налагам
8
1
 
18
 
! Отговори
do 5 преди 8 години
slaninata ne e vredna da ne bi slu4aino na6ite babi i dqdovci da ne sa qli praseta predi 100 godini ama sa nqmali kravno i sa jiveeli dalgo,vredni sa salamite s etata ot tqx se vdiga kravno
7
0
 
43
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Преди време една жена беше измислила лекарство на базата на чесън за сърдечносъдови заболявания и всякакви хорица претендиращи да са медицински светила и се нахвърлиха, че била шарл***танка въпреки че лекарството си беше регистрирано и патентовано. Къде са сега тези мишоци? Какво са съвременните лекарства ако некачествени реплики на вещества открити в природата които обаче вещества в храните и билките са свързани в комплексни системи усилващи действието си.
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До добро утроАбе друго си е, като ти го кажат американски учени от UCLA! Те много разбират от наука. Политкоректно е да се говори за успехите на американската наука! Е, едно време се говореше за постиженията на съветските учени, а по-преди - за тези на германците. Особености на нашенския национален характер! Моята баба не беше чела тези потресаващи новини, ама много използваше чесън и доживя дълбоки старини.
5
46
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро един колега така яко се беше назобил с чесън,че на сутринта в радиус 10м.смърдеше.Как ли се е чувствала жена му през нощта в спалнята?Адски несъобразително е да се намухаш с чесън и на др.ден да си с колектив на работа.ОТВРАТ!!!
4
4
 
74
 
! Отговори
добро утро преди 8 години
Американските учени откриха ,че топлата вода и сапуна измиват по добре,от студената и без са.пун.
3
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плащайте данък обществено мнение. Набивайте чесън и ще бъдете здрави!Нито ще имате високо кръвно, нито сърдечни проблеми!
2
62
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
правилно стария чесън гине по пазара трябва някой да го купува.. статия по поръчка
1
2
 
81
 
! Отговори
Здравка Чеснова преди 8 години
Яжте Чесън и забравете за болести ! Пийте всяка сутрин една лъжичка сироп от Бъз и си изградете здрава имунна система !