Признаци, че страдате от хормонален дисбаланс

10 симптома, на които да обърнете внимание
25 яну 2016 10:00, Теодора Драгоева
3
Признаци, че страдате от хормонален дисбаланс
Снимка: Outwatch

Повечето жени изпитват драстични физически промени, когато минат 40-те, като страничен ефект от настъпването на менопаузата.

Ако обаче, усетят промени в общото си здравословно състояние и тонус преди тази възраст, те трябва да се обърнат към лекар.

Някои симптоми могат да бъдат предизвикани от промени в диетата, начина на живот и околната среда, но други могат да сигнализират за хормонален дисбаланс.

Ето и някои от общите симптоми, които трябва да ви накарат да се замислите дали нямате проблеми с хормоните:

Имате често главоболие и/или мигрена

Главоболието и мигрената са свързани с женския хормон естроген. Той контролира химикалите в мозъка, които причиняват или облекчават чувството на болка. Спадът в нивата на естроген може да доведе до главоболие. Според WomensHealth.gov, около две трети от жените спират да страдат от мигрена, след като достигнат до менопауза.

Имате проблеми със съня или страдате от безсъние

Малко преди менопаузата яйчниците престават да произвеждат хормона прогестерон. Това е проблем, защото този хормон спомага за добрия сън. Ако страдате от безсъние или смущения в съня си, трябва да си проверите нивата на този специфичен хормон, особено ако все още не сте навършили 40.

Доста раздразнителни сте

Промените в хормоналните нива имат пряко влияние също върху настроенията и емоциите на дамите. Ако една жена е твърде раздразнителна или свръхемоционална, без да преминава през труден или предизвикателен период в живота си, то може би тя има хормонален дисбаланс.

Страдате от прекомерно изпотяване

Горещите вълни са един от най-очевидните и популярни признаци на менопаузата. Ако обаче изпитвате този конкретен симптом по различна причина, може би трябва да посетите ендокринолог.
Обърнете си внимание, особено ако се потите през нощта, без да е топло.

Страдате от постоянна умора

Трябва да се научите да различавате мускулната слабост, чувството на изтощение и намалените нива на енергия от обикновената сънливост. Ако имате първите симптоми и те ви се струват по-драстични от обикновено, запишете си час при лекаря.

Останалите симптоми вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: хормонален дисбаланс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако целта ви е да пускате статии само за жени, то за целта си има списания "жената днес" или нещо о т сорта. Между другото от хормонален дисбаланс страдат и мъжете, но за това явно се иска повечко да се поровите из интернета , а не само да копирате първото което ви падне
1
0
 
8
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Няма да чета статията, в знак на протест, че слагате снимка на Дженифър Гарнър по заглавие за хормонален дисбаланс.