В Бургас спасиха жена с 8-килограмов тумор

Пациентката изглеждала като бременна в 9-ия месец
25 яну 2016 13:22,
8
В Бургас спасиха жена с 8-килограмов тумор
Снимка: МБАЛ Бургас

Гинеколози от МБАЛ Бургас оперираха 54-годишна пациентка с огромен тумор на яйчниците. Операцията е извършена по спешност. Туморът тежи повече от 8 кг, а диаметърът му надхвърля 40 см, съобщиха от болницата.

Жената потърсила лекарска помощ заради силни болки миналия петък. Коремът й изглеждал като на бременна в деветия месец. Ехографът показал образувание в яйчниците. Туморът притискал вътрешните органи и застрашавал живота на жената.

По време на операцията туморът е премахнат много внимателно, за да не се наруши целостта му.

"Това е много важно, защото ако се спука, а впоследствие се установи злокачествен процес, това може да доведе до разсейки в корема и да влоши прогнозата", обясни началникът на Гинекологично отделение д-р Радослав Горанов.

Допълнителен проблем били срастванията в корема на пациентката. Екипът, съставен от гинеколозите д-р Радослав Горанов, д-р Златин Трепечов, д-р Ивон Ангелова и анестезиолога д-р Таня Ганчева, обаче се справил и с това.

Пациентката вече е в стабилно общо състояние и се възстановява под грижите на персонала на Отделението по гинекология.

От болницата допълват, че за да се образува формация с такава маса е нужно дълго време.

"Съветът ми към всички жени е да посещават своя гинеколог поне веднъж годишно, защото понякога дори един пропуснат преглед може да доведе до сериозни последици за здравето", препоръча д-р Радослав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Много "разбирачи" в тази държава. Пак повтарям. Направление бл. 3 за АГ се издава от личния лекар. За мамография направлението е бл. 3А. Това е направление за високо специализирани дейности, каквато се води мамографията, ехо кардиографията и т. н. Ако пациента не е успял да използва издаденото направление, поради някакви причини, в рамките на 30 дни, то не е необходимо да чака 1 или 2 г., защото всяко неизползвано от пациента направление не се отчита като разход от здравната каса.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До другата ти кака..Аз пък смея да ти кажа, че моя личен лекар ми дава направление за профилактичен преглед при АГ. Мога да ти сканирам и направлението, ама тук няма как да ти го покажа - от миналата седмица е. Смени си лекаря, како!
5
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Гинеколога има право да пусне МДД за цитонамазка , от джипито се взема МДД за мамография или ехо.Нека джипитата да не правят икономии защото на профилактичните прегледи се откриват много неща. Сега вече няма скрининги както едно време и поради тази причина много жени се изпускат и идват на преглед много късно.Това е задача на МНЗ- да въведе пак скринингите.Хвала на хирурзите оперирали болната от Бургас.Почит и уважение.
4
3
 
6
 
! Отговори
другата ти кака.. преди 8 години
До До какаАма не го дават личните лекари това направление. Смея да твърдя че моята лична лекарка е много съвестна, но миналата година на профилактичен преглед не ми даде направление а гинеколог. Даде ми само за мамография и ми каза че от тук нататък (след 50 год.) вече ми се полага по едно направление за мамография на 2 год. Аз не успях да отида в рамките на 1 месец. (от 19 дек до 19 ян. имаше доста почивни дни и доста бедствени положения - не успях!) Сега трябва да чакам за следващото 2 год.
3
0
 
3
 
! Отговори
До кака преди 8 години
За да съм съвсем точен и ясен ти пиша следното: МКБ /международна класификация на болестите/ код Z01.4 означава Гинекологично изследване /общо, рутинно/. Медицинско направление /бл. 3/ с този код се дава на пациентката от личния лекар за профилактичен преглед при акушер-гинеколог. Това е всичко.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До какаНе е вярно. Профилактичния преглед при хинеколог се покрива от здравната каса!Личи си кога за последно си ходила, како!
1
8
 
5
 
! Отговори
кака преди 8 години
Не е желателно, а е задължително жените над 50г да посещават веднъж годишно АГ-кабинета, но...НЗОК не е предвидила такава опция като"Профилактичен преглед при гинеколог"!!!