Нарушеният сън повишава стреса сред подрастващите

Отчитат се завишени нива на кортизола в кръвта
27 яну 2016 19:58,
0
Нарушеният сън повишава стреса сред подрастващите
Източник: Reuters, архив

Подрастващите, които страдат от проблеми със съня, както и когато сънят им има по-голяма продължителност, са податливи към стрес в по-голяма степен. Това допринася за развитие на проблеми, свързани с поведението, учебния процес и здравето, твърдят изследователи. 

Специалистите от Университета на Алабама в Бирмингам, САЩ, поясняват, че тази възрастова група в значително по-голяма степен е застрашена от некачествен сън – проблем, който се отразява по-негативно върху организма им, в сравнение с други възрастови групи. 

Специалистите изследват съня в две насоки – продължителността му, както и нарушенията му - от гледна точка на подрастващите и тази на техните родители. Преди и след социален стрес се изследват и нивата на кортизола – познат като „хормон на стреса“. 

В проучването участие взимат 84 подрастващи, чиято средна възраст е 13 години. От анализа на стрес-тестове става ясно, че нивата на кортизола показват повишена реакция на отговора на организма към стрес сред онези, които страдат от нарушения на съня.

Повече за връзката между нарушения сън и стреса сред подрастващите може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари