Възможно е вирусът зика да се предава и по полов път

Това показват два случая на заразяване с вируса
29 яну 2016 11:52, Елка Василева
27
Възможно е вирусът зика да се предава и по полов път
Снимка: архив, Reuters

Два случая на заразяване с вируса зика показват, че е възможно той да се предава и по полов път, съобщи АФП.

"Уведомиха ни за случай на зика, при който предаването вероятно е станало по полов път" - каза Ан Шучат, заместник-директор на американския Федерален център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания на телефонна пресконференция.

В друг случай "вирусът е открит жив в сперма на мъж два месеца след появата на симптомите".

Заради тези случаи "биологически е възможно вирусът да се предава и по полов път, но на този стадий научно е известно, че той се предава главно с ухапване на заразен комар", подчерта д-р Шучат.

Според в. "Ню Йорк таймс" мъжът, чиято сперма е била заразена със зика, е от Таити, като се е заразил във Френска Полинезия през 2013 г. Френски учени са открили вируса в спермата му, след като той изцяло се изчистил от кръвта му. Вирусът е бил открит и в урината му.

Единственият известен случай на възможно предаване на вируса по полов път е от 2008 г. Двама американски биолози тогава работели в Сенегал, като ловили комари, за да изследват предавани от тях болести. И двамата се разболели, след като се върнали в САЩ, като след няколко дена се разболяла и съпругата на единия от тях.

От какво точно са били болни остава загадка, защото изследванията за малария и други тропически болести са били отрицателни. Тогава не са правени тестове за зика. След една година обаче е изследвана замразена проба, в която е открит вирусът зика.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: полов пътвирус зика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 8 години
МОСАД и ЦРУ съвмесно работят върху ваксината, но държат да бъде изпробвана първо в България.
16
0
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Стискайте палси да не се зарази мандолината на Минко 47 г. ерген и да вземи да скрибуца че ще оглушеем.
15
0
 
3
 
! Отговори
мисля си преди 8 години
А бе обмлислена работа-важно е да се редуцира населението.
14
1
 
6
 
! Отговори
Глобалистите не спят преди 8 години
Поредната чудовищна гавра с човечеството на Световната т.нар. "здравна" организация. Свински грип, птичи грип, ебола, сега и това. Сами забъркват проблеми и после се появяват като спасители на бял кон. Сега искат да започнат масово изтребление на цял един вид комари. Комарите, оказва се, са опрашители в природата, както пчелите и прилепите. Когато унищожиш напълно един биологичен вид, друг заема тази ниша по непредсказуем начин и се нарушава баланса в природата. Накрая ще унищожим планетата.
13
2
 
2
 
! Отговори
. преди 8 години
Само мозък няма как да пуснат за вас американците.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да подпомагаме господарите отвън океана с милиарди долари за ваксини, за да могат да живеят добре.Ама вижте колко са благородни- няма например да ни наложат данък 10% о приходите в държавния бюджет, ами съвсем културно ще ви нземат парите за ваксини.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже руснаците 100% ефективна и супер евтина ваксина против ебола/нещо, което в робовладелска преса никъде не го пише/, та американците пуснаха нов вирус, за който, естествено, ще трябват супер скъпи ваксини, произведени от хамерикански компании, които тукашните губернаторище бъдат задължени да купуват.
10
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Толкова ли няма истински новини, а ни занимават с глупост след глупост!? Тоя вирус въобще не е от вчера и има далеч по-опасни заболявания, от които наистина бихме могли да се разболеем. Това с еболата беше същата пародия..
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ваксина се разработва в лаборатория, не на полеви условия сред заразата. Действително е смешно колко си неук. Вземи прочети кой създаде ваксината, кога спря епидемията и тогава коментирай.
8
9
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
така е, колко руски лекари измряха в борбата с/у ебола в Африка...о, чакай, май други си рискуваха живота, за да спрат "американската" зараза. Путин спрял епидемията ахахахахахаха
7
0
 
4
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Е-е,възможно е- нали ако не бе възможно хората нямаше да се уплашат.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подиграваш се с Путин, но е факт, че в момента, в който руснаците обявиха, че са разработили ефикасна ваксина срещу ебола, веднага спря разпространението на епидемията. Даже не се наложи да произвеждат масово ваксината. Смятай за каква "епидемия" става въпрос, след като американците веднага я прекратиха.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американосите пуснаха новия СПИН.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
e kak taka izvednaj se poqvqvat EBOLA ZIKA GIPOVE MRIPOVE i razni drugi
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га драпахме за глобализация и свят на една ръка разстояние, не р'вахме! Сега като се изотприщиха страничните ефекти - р'вем. А още за колко изненади тепърва ще сме принудени да научим...
2
0
 
14
 
! Отговори
ааа преди 8 години
много добре работят лабораториите на онго бонго
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това като еболата ли ще бъде. Цели се да се докарат до ужас бременните жени и младите майки. И защо? И без това сме стресирани достатъчно.