Защо вирусът Зика е толкова опасен?

Свързва се с развитието на денга, жълта треска и др.
29 яну 2016 17:07, Eкип на Puls.bg
18
Защо вирусът Зика е толкова опасен?
Източник: Reuters, архив

Вирусът Зика е част от семейство Флавивириде вируси и от рода Флавивирус. При хората вирусът е причина за развитието на заболяване известно като Зика треска или болестта Зика, което още от далечната 1950 г. е известно с разпространението си от Африка до Азия.

През 2014 г., вирусът се е пренесъл през Тихия океан до територията Френска Полинезия, след което завладява бреговете на Великденски остров, а през 2015 г. има регистрирани случаи в Централна Америка, Карибските острови и Южна Америка, където Зика предизвиква развитието на пандемия.

Вирусът се свързва с развитието на денга, жълта треска, японски енцефалит и вируса на Западен Нил. Характерното на този тип инфекция е, че лечението се провежда в покой, тъй като за момента няма въведени лекарствени средства с доказан директен противовирусен ефект срещу Зика или ваксина. Според учените съществува и директна връзка между инфекцията с вируса Зика и микроцефалия в новородени бебета от инфектирани майки, както и неврологични смущения на инфектирани възрастни пациенти и директното развитие на синдрома на Гилен - Баре. 

През януари месец на 2016 г. центърът по контрол и превенция срещу опасни заболявания в Съединените Американски Щати издаде туристически гид за инфектираните страни, включващ мерки за защита от инфекция и строги препоръки за отлагане на планирани почивки на бременни жени. Други правителства и здравни организации взеха по-сериозни мерки, препоръчвайки на жените, правещи опити да забременеят, да отложат щастливите си мигове за по-напред във времето, докато бъдат взети достатъчно сериозни мерки и бъда проучени всички рискове. За момента с тези си сериозни рестрикции са характерни Колумбия, Ямайка, Ел Салвадор, Доминиканска република и Еквадор.

Повече за вируса Зика може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво викате, някав си Зика се разпространява с комари, ама СПИН не се разпространява с комари, а? Ако е смукал от спинозен и после го размажа върху някаква моя раничка, няма опасност, а? Ей така ни се натрапва да сме толерантни към леките жени и да търпим лековатото им поведение. Ей така ни се натрапва да сме толерантни и към г'ей общността, която доказано е най-голям преносител на ХИВ, заради особености на техния вид... контакти.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не знам, в английската уикипедия пише разни интересни неща. Например - заболяването не е тежко,освен ако не прокървиш, ако кръвнеш, смъртността е до 50%. Характеризира се с болки по тялото и главата и минава за една седмица.Пише и за превенция чрез ваксиниране на животните, което значи, че ваксина все пак има (дори и да не е за хора). И значи, че СЗО пак се занимава с раздухване на истерии и лобиране.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е открит през 1950г.,а по-скоро е създаден тогава.............развиващите се вируси в естествена среда не вредят на хората,това е изкуствено създаден вирус,както и много други,включително и СПИН.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименабе мамоумник ти виждал ли си някога истинска мизерия
9
0
 
4
 
! Отговори
аа преди 8 години
Навсякъде пишете за тоя вирус, а никой не се сети да напише какви точно са последиците за децата, както и точно да се каже какво причинява на възрастните.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pri edno interviu se be izpusnal, ce se celi ogranicenie na razmnozavaneto na naselenieto...Ako ne znaete ot 2008 v Gruzia ima biologicna kravarska voenna laboratoria... a ot minalata godina i v Odesa i Dnepropetrovsk-v Ukraina...Ot kakto podariavaha zarazeni odeola na indiancite..., samo tehnologiata se e promenila...
7
1
 
2
 
! Отговори
Vanguard преди 8 години
... zastoto s ebolata ne uspiahme da ostrizem ofFcete s pone niakolko miliardceta...-prostite raski ot faliralata benzinostancia ni bruknaha v debelite mazni d_rnici, lamtiasti za vlast i pari..., ta sega s zika-ta ste buzikame glupenderite...P.s.Ako niakoi iska seriozno da se ogramoti po vuprosa s novite stamove virusi...da poprocete malko za fondaciikata na Bill i Melani/zena mu/ Gates i za opitite i s izpolzvane na KOMARI za VAKSINACIA....Stes, nestes...komara ne go e enia...
6
1
 
8
 
! Отговори
HAARP преди 8 години
Ако не ви хване вируса, ще ви пуснем магнитни вълни и ще ви пръскаме със самолети. За повече информация - фейсбук академия на умниците интелектуалци.
5
0
 
8
 
! Отговори
Зика не се бъзика преди 8 години
След като е открит още през 1950 как не са на открили ваксина все още.
4
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Недей да се чудиш, няма смисъл да се натоварваш. Има къде по-важни неща, с които да занимаваш мозъка си, като статията за кацането на Луната.
3
6
 
5
 
! Отговори
чудя се преди 8 години
Mного ми е чудно как така този вирус или комарите са прелетели целия океан,та да стигнат от Африка до Латинска Америка
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо зика? Ами защото сме много на планетата,скоро зика и по цял свят а това ще принуди водещите борба с вируса да прокарат забрана за забременяване,ще има контрол и така човешките ви права ще бъдат запазени.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рибешки бронхит е по опасен.