Срещу безсъние – кои природни средства помагат?

И какво смущава съня?
1 фев 2016 15:00, Eкип на Puls.bg
2
Срещу безсъние – кои природни средства помагат?
Източник: Reuters, архив

Според Световната здравна организация се нуждаем от 7 или 8 часа сън всяка вечер, за да поддържаме добро физическо, емоционално и психическо здраве. Безсънието обаче е едно от най-разпространените оплаквания в наши дни.

Учените трупат все повече доказателства за връзката между лошото качество на съня и редица заболявания. Освен отслабването на имунната система, други сериозни последици от недоспиването са: нервност, напрегнатост, проблеми с паметта и концентрацията, чести главоболия и дори нарастване на рисковете от поява на сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2, затлъстяване и др.

Много са причините за поява на смущения в съня

Различни са оплакванията на страдащите от безсъние: трудно заспиване или оставане в будно състояние за дълго време, чести промени/ нарушения в продължителността и качеството на съня. Безсънието може да е породено от емоционални смущения като безпокойство или депресия, от едно състояние на хронична напрегнатост и склонност да се премислят вечер ситуации от изминалия ден. Може да има и физически причини – заболявания като прекалена активност на щитовидната жлеза, синдром на неспокойните крака, психически болести и др. А също и неудобства, свързани с обстановката у дома, които го провокират. Качеството на съня е в пряка връзка с хормоналния баланс в организма. Нарушения на циркадните ритми при работа на смени или пътуване със смяна на часовите пояси също могат да доведат до смущения в съня. Безсънието често се дължи и на минерален дефицит: на калций, калий и магнезий.

Повече за природните средства, които помагат при безсъние, четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: безсъниесън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 х 100 ферментирал екстракт от грозде или плодове