Кое е характерно за доброкачествените тумори на ларинкса?

И кои са симптомите на коварното заболяване?
2 фев 2016 19:09, Eкип на Puls.bg
0
Кое е характерно за доброкачествените тумори на ларинкса?
Източник: Reuters, архив

Ларинксът е орган, който има връзка със способността на човек за говорене. Освен това през него преминава въздухът, отиващ към белите дробове. Както всички органи, така и той, при неправилно третиране или излагане на вредни фактори може да развие неоплазма – превръщане на нормалните му клетки в ракови.

Групата на доброкачествените тумори на ларинкса се характеризира с голямо разнообразие и различаващи се по локализация и вид неоплазми. Те увеличават бавно размерите си – в продължение на години, не водят до метастази, но могат да сраснат със съседни органи и да предизвикват първоначално симптоми от тяхна страна.

Един от често срещащите се, това е полипът на гласните връзки. Първоначалните симптоми, до които води, са промяна на гласа – дисфония, а в по-редки случаи до загуба на гласа – афония. Често придружаващ симптом е дразнещата кашлица. Това е характерно при малки размери, но при големи размери на полипа се води до затруднение на дишането.

Причина за появата му са честите хронични възпаления на ларингеалната лигавица. Освен това професии, които са свързани с по-често използване на гласа – говорители, спортни коментатори, певци, учители и други. Невинаги наличието му е свързано с клинична изява. Поради което не рядко се диагностицира по случайност – например при профилактичен преглед.

Повече за доброкачествените тумори на ларинкса, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари