Абразио – изтриване на зъбите

Износените и изтрити зъби изглеждат изравнени
3 фев 2016 17:30, Eкип на Puls.bg
3
Абразио – изтриване на зъбите
Източник: Reuters, архив

С течение на времето всичко подлежи на промяна. Дори и зъбите, чийто емайл е най-твърдото вещество в човешкото тяло, не устояват на продължителната функция, която изпълняват през живота. Нашата усмивка се изменя, независимо от всичките грижи, които полагаме за нея. Естествената насока в тези промени е изтриването на денталния емайл - абразио.

Абразиото (abrasio dentis - зъбна абразия) представлява процес на постепенно вертикално изтриване на твърдите дентални тъкани - първоначално на емайла, а при напредване - и на дентина. Когато скоростта на изтриване на зъбите е в рамките на нормалната за възрастта, говорим за физиологично абразио. То се дължи на нормалната дъвкателна функция и се развива бавно във времето.

При намесата на други фактори, като например парафункции - вредни навици, като прекомерно стискане със зъби (бруксизъм), стрес, суровоядство и т.н. абразиото може да се развие в голям обем. Тогава то се обозначава като патологично.

Износените и изтрити зъби изглеждат изравнени, с плоски дъвкателни повърхности на кътниците и предкътниците, с широки и плоски режещи ръбове на резците и кучешките зъби. Впоследствие тези плоски повърхности могат да се изтрият дотолкова, че да придобият вдлъбната форма. Възможно е дори изравняване на зъбите с венците в много тежките и напреднали форми на абразио.

Повече за абразиото четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари