Популярно за човешкия организъм

Една нова авторска поредица на Puls.bg
3 фев 2016 21:31, Eкип на Puls.bg
2
Популярно за човешкия организъм
Източник: Reuters, архив

Здрав дух – здраво тяло! Тази всеизвестна сентенция изразява връзката и  единството на два огромни и необятни свята - на възвишеното и тленното у нас. И колкото и безкрайни и неразкрити да са дебрите на човешкото съзнание, морална сила и дух, толкова неоткрити и предизвикващи са и механизмите на съвършената машина - човешкото тяло. И въпреки, че човешкият дух и поведение също се подчинява на определени механизми и принципи, изначалното структурно сходство на човешките организми ни позволяват да разгледаме нашето тяло детайлно и в подробности. Това и ще направим.

Системите в човешкия организъм

Различията във външните белези, като цвят на кожата, размери и маса на тялото, цвят на очите, форма на отделни части на тялото като нос, скули, лице и много други, не променят организмовото сходство на индивидите от вида Homo sapiens.

Всички ние, като представители на този вид, сме изградени от различни по устройство системи, изпълняващи определена и жизненоважна функция. Идентифицирани са няколко системи – нервна, ендокринна, опорно-двигателна, храносмилателна, сърдечносъдова, дихателна, отделителна и полова. Всички те, подпомогнати от допълнителни фактори и инструменти, като телесните течности, кожата, анализатори и други, спомагат за цялостното ни съществуване и развитие.

Повече за клетките, органите и тъканите в организма може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами при тази образователна система...