Здравната карта – решението в здравеопазването?

Експерти очакват въвеждането й да е положителна стъпка
3 фев 2016 15:07, Василия Пейчева
2
Здравната карта – решението в здравеопазването?
Снимка: Архив Reuters

Въвеждането на Националната здравна карта трябва да се случи, защото в момента няма равен достъп на пациентите от малките населени места до високоспециализирана медицинска помощ. Зад тази теза застанаха директорът на болница "Света Екатерина" д-р Генчо Начев и Пепа Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според тях положителна стъпка е, че тези 3000 легла за активно лечение, които са излишни, няма да бъдат ликвидирани, а ще бъдат трансфомирани в легла за положително лечение.

Д-р Начев няма никакви опасения от въвеждането на Здравната карта, а даже напротив - очаква промените да са в положителна посока. По думите му тя е един закъснял документ, който се очаква от поне 10 години.

Няма да се стигне до болнични фалити, прогнозира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

"Определено има проблеми, които трябва да бъдат разрешени. В немалка част от случаите и в немалка част от областите нещата не изглеждат чак толкова зле. Да, около 3000 легла трябва да бъдат съкратени, но те могат да бъдат трансфомирани в легла в продължително лечение и това би трябвало до голяма степен да поуспокои особено по-малките болници и общински най-вече. Не мисля, че може да се стигне до ситуация на болнични фалити", коментира д-р Грозев.

"С тази карта за първи път се прави опит да има някаква регулация на предлаганите медицински услуги и така да се справим с неравномерното предлагане на еднакви по качество, особено високоспециализирани медицински услуги в страната. Има региони, в които има недостиг на предлагане на такива услуги, и обратно, има региони като София, Варна и Пловдив, където има концентрация от такива услуги. В цял свят здравеопазването е регулирана професия и предлагането на медицински услуги не е чист пазар, той винаги е квази пазар, така че с Националната здравна карта не се цели затварянето на болници. Тези 3500 легла на фона на 38 000 са нищо", поясни д-р Начев.

"Тази реформа трябва да се случи, защото в момента няма равен достъп на пациентите от малките селища и градове, защото там няма високоспециализирана медицинска помощ. Те трябва да пътуват до големия град, а това затруднява не само тях, а и техните близки. Така че предлаганата реформа и това не е нещо, което не съществува на друго място. Наистина трябва да се даде една възможност тези пациенти да получат и те високоспециализирана помощ", добави Георгиева.

Не е възможен по-голям хаос в здравеопазването от този, който е в момента, смята д-р Начев. Според него със Здравната карта ще се регулират процесите и няма място за притеснение.

"Около 76% от леглата в България са за активно лечение - никъде по света няма такъв висок процент. Крайно време е да обърнем внимание на продължителното лечение, защото в момента се извършва върху леглата за активно лечение, което е много по-скъпо. С тази карта индиректно като вторичен ефект би трябвало да се очаква и по-ефективно използване на малкото средства, които се отделят за здравеопазване. Има региони, които са лишени от високоспециализирана помощ. Благодарение на тази карта, която е направена въз основа на здравния профил на населението. От всяка една гледна точка това ще е по-добре за хора", заяви д-р Начев.

Въпреки това, пациентските организации са притеснени, защото всяко едно преструктуриране на системата тревожи пациентите, посочи Георгиева.

"Просто няма начин. Болестта идва внезапно, особено острата и трябва да бъде по някакъв начин лекувана. Няма достатъчна информираност от страна на министерство на здравеопазването, от страна на министър Москов. Наистина тази Здравна карта е качена за обсъждане за един месец, но хората трябва да знаят, че ще бъдат лекувани и техните права ще бъдат защитени. Така че ще бъдат защитени", посочи Георгиева.

Тази седмица започва съвместна обиколка на Министерство на здравеопазването с Лекарския съюз на областите в България, съобщи д-р Начев. По думите му експертите трябва да се срещнат с представителите на общините.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
И какво от туй, че преброиха леглата!? Това и санитарката Пенка можеше да направи. Щели били да обърнат внимание... Смехурковци!
1
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Да се реагира с "Тревожност" на всяко начинание в посока положителна промяна ,не говори добре за психичното здраве на индивидите.

Съгластни ли сте ,че в момента има меко казано , всеобщо недоволство от системата ???

В това число ,най - тежко е положението на лекарите ...освен ,че носят всичките пасиви болшинството от тях са и пациенти.

Така че нека се рестартира системата и да се намери най- удачния вариант и без излишни и неоправдани негативни емоции.

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)