Здравната карта – решението в здравеопазването?

Експерти очакват въвеждането й да е положителна стъпка
3 фев 2016 15:07,
2
Здравната карта – решението в здравеопазването?
Снимка: Архив Reuters

Въвеждането на Националната здравна карта трябва да се случи, защото в момента няма равен достъп на пациентите от малките населени места до високоспециализирана медицинска помощ. Зад тази теза застанаха директорът на болница "Света Екатерина" д-р Генчо Начев и Пепа Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според тях положителна стъпка е, че тези 3000 легла за активно лечение, които са излишни, няма да бъдат ликвидирани, а ще бъдат трансфомирани в легла за положително лечение.

Д-р Начев няма никакви опасения от въвеждането на Здравната карта, а даже напротив - очаква промените да са в положителна посока. По думите му тя е един закъснял документ, който се очаква от поне 10 години.

Няма да се стигне до болнични фалити, прогнозира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

"Определено има проблеми, които трябва да бъдат разрешени. В немалка част от случаите и в немалка част от областите нещата не изглеждат чак толкова зле. Да, около 3000 легла трябва да бъдат съкратени, но те могат да бъдат трансфомирани в легла в продължително лечение и това би трябвало до голяма степен да поуспокои особено по-малките болници и общински най-вече. Не мисля, че може да се стигне до ситуация на болнични фалити", коментира д-р Грозев.

"С тази карта за първи път се прави опит да има някаква регулация на предлаганите медицински услуги и така да се справим с неравномерното предлагане на еднакви по качество, особено високоспециализирани медицински услуги в страната. Има региони, в които има недостиг на предлагане на такива услуги, и обратно, има региони като София, Варна и Пловдив, където има концентрация от такива услуги. В цял свят здравеопазването е регулирана професия и предлагането на медицински услуги не е чист пазар, той винаги е квази пазар, така че с Националната здравна карта не се цели затварянето на болници. Тези 3500 легла на фона на 38 000 са нищо", поясни д-р Начев.

"Тази реформа трябва да се случи, защото в момента няма равен достъп на пациентите от малките селища и градове, защото там няма високоспециализирана медицинска помощ. Те трябва да пътуват до големия град, а това затруднява не само тях, а и техните близки. Така че предлаганата реформа и това не е нещо, което не съществува на друго място. Наистина трябва да се даде една възможност тези пациенти да получат и те високоспециализирана помощ", добави Георгиева.

Не е възможен по-голям хаос в здравеопазването от този, който е в момента, смята д-р Начев. Според него със Здравната карта ще се регулират процесите и няма място за притеснение.

"Около 76% от леглата в България са за активно лечение - никъде по света няма такъв висок процент. Крайно време е да обърнем внимание на продължителното лечение, защото в момента се извършва върху леглата за активно лечение, което е много по-скъпо. С тази карта индиректно като вторичен ефект би трябвало да се очаква и по-ефективно използване на малкото средства, които се отделят за здравеопазване. Има региони, които са лишени от високоспециализирана помощ. Благодарение на тази карта, която е направена въз основа на здравния профил на населението. От всяка една гледна точка това ще е по-добре за хора", заяви д-р Начев.

Въпреки това, пациентските организации са притеснени, защото всяко едно преструктуриране на системата тревожи пациентите, посочи Георгиева.

"Просто няма начин. Болестта идва внезапно, особено острата и трябва да бъде по някакъв начин лекувана. Няма достатъчна информираност от страна на министерство на здравеопазването, от страна на министър Москов. Наистина тази Здравна карта е качена за обсъждане за един месец, но хората трябва да знаят, че ще бъдат лекувани и техните права ще бъдат защитени. Така че ще бъдат защитени", посочи Георгиева.

Тази седмица започва съвместна обиколка на Министерство на здравеопазването с Лекарския съюз на областите в България, съобщи д-р Начев. По думите му експертите трябва да се срещнат с представителите на общините.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
И какво от туй, че преброиха леглата!? Това и санитарката Пенка можеше да направи. Щели били да обърнат внимание... Смехурковци!
1
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Да се реагира с "Тревожност" на всяко начинание в посока положителна промяна ,не говори добре за психичното здраве на индивидите.Съгластни ли сте ,че в момента има меко казано , всеобщо недоволство от системата ???В това число ,най - тежко е положението на лекарите ...освен ,че носят всичките пасиви болшинството от тях са и пациенти.Така че нека се рестартира системата и да се намери най- удачния вариант и без излишни и неоправдани негативни емоции.