Големите болници няма да са №1 по договор с Касата

Няма да се закриват лечебни заведения, обяви Москов
Обновена: 4 фев 2016 21:44 | 4 фев 2016 21:44,
6
Големите болници няма да са №1 по договор с Касата
Снимка: архив Булфото

Големите държавни болници няма да са приоритетни при сключването на договори със Здравната каса. Болниците няма да се делят по собственост, а по изпълнение на критериите.

Това каза здравният министър Петър Москов, който представи проекта на Националната здравна карта пред депутатите от ресорната парламентарна  комисия.

Москов обясни, че Националната здравна карта няма да определя финансиране и с кои болници да сключва договор Здравната каса. Нейната цел е да покаже достатъчно ли са лечебните заведения, специалистите и медицинските дейности, както и да осигури качество на медицинската помощ.

Той поясни, че с кои болници НЗОК ще сключва договори е предмет на методиката, чието обществено обсъждане вече приключва. По думите му там са посочени конкретни обективни критерии, на които следва да отговаря клиника, която има за цел да сключи контракт с Касата.

"Целта е картата да определи достатъчността от болнични структури и така да даде възможност на Касата да сключва избирателно договори", обясни Москов.

Той акцентира, че целта не е да се закриват болници, а да се намалят неизползваните легла в тях и така да се оптимизира системата чрез преобразуване на излишните легла в такива за долекуване, тъй като картата е установила дефицит именно на легла за продължително лечение.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Ако аз внеса лекарствени препарати, неодобрени от лекарствена агенция и ги пусна в продажба, дали ще ме съдят, а?... Мисля си за нещо от Холандия... ;)
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените на пътеките от 100 лв. До 20000 лв?
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, тоя наглец още ли не е подсъдим? Аа, забравих ние сме в България.