Болно сърце убило Тодор, не боят от Поничките

Побоят му причинил само страдание, но не и смъртта му
Обновена: 5 фев 2016 15:04 | 5 фев 2016 14:52,
278
Болно сърце убило Тодор, не боят от Поничките
Снимка: Facebook

18-годишният Тодор Йорданов е починал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а не от побо, нанесен му от двамата братя – Иван и Десислав Дамянови, известни като Поничките. Това сочи експертизата на патоанатомите, която прокуратурата разпространи до медиите.

В документа лекарите пишат, че младежът е имал "ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход".

В кспертизата пише още:

На базата на проведеното макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечният мускул се установяват категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие.

Тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента.

Още по темата

При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия.

Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта.

По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили болка и страдания.

При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества.

Припомняме ви, че смъртта на Тодор предизвика брожения във Враца, а впоследствие и в цялата страна.

Само преди броени дни Софийският апелативен съд наложи парична гаранция от 2 хил. лева за всеки от двамата братя Иван и Десислав Дамянови, които бяха обвинени за смъртта на 18-годишния младеж.

Под натиска на общественото недоволство обвинението срещу тях беше преформулирано в умишлено убийство по хулигански подбуди – престъпление, за което по закон се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КинаИмало ли е побой ? Има ли пострадал ? Има ли осъдени ?Има. Има двама пострадали. Няма осъден, защото е умрял. Други въпроси?
17
34
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега да си намерят и някой да им повярва.
16
11
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съгласен съм, че трябва да има наказание за побоя, но да бъде за побой, а не за убийство, защото ако удариш на някого шамар, трябва ли да лежиш за убийство.
15
10
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Георгиама скачаш ли с бокс в ръка при най-малкия повод?
14
22
 
72
 
! Отговори
днес преди 8 години
"Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта."...хайде сега казвайте, че патолога е вече в Дубай и как пачките му се подават от джоба и за всичко това е виновна държавата. Такива сме си дори и специалист и експертиза да има пак нещо гнило ще търсим, за което ни е виновен някой....
13
9
 
60
 
! Отговори
До11 преди 8 години
Е това становище е на лекари, не прокурори.
12
19
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе тия Поничките ли, какви са, как плащат на всеки и на всичко в тази държава не е истина. Дори и при толкова нашумял случай, пак имат сили и средства да се противопоставят на прокуратурата, съда, съдебна медицина и тн... тц тц, егати силата сивервате ли си изобщо като пишете, че всичко е платено и тинтириминтири?!Медиите се изгавриха с този случай и подадоха много грешни сигнали към роднините и приятелите на момчето.
11
39
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Враца предлага поничките да бъдат наградени с орден за спасяване на човешки живот . Прав е колегата , само др. Макаров е способен на правосъдие .
10
45
 
57
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Аз страдам от предсърдно мъждене ( подобно на заболяването на Тодор) и не ми обяснявайте как един побой няма нищо общо със смъртта му! При мен и най-малкото вълнение или физическо натоварване води до аритмия, а тя, както знаете, до бързо образуване на тромби....Запушването на съд в случая на Тодор е било неизбежно!И това е станало не без чужда помощ....
9
11
 
68
 
! Отговори
До: Жан Габен преди 8 години
Гаранцията се връща, ако се смени мярката за неотклонение и не се "губи". Не съм лекар-експерт, но е възможно това да е причината. В случая за побоя поничките пак следва да бъдат съдени, но не и за убийство.
8
38
 
51
 
! Отговори
без подкупи преди 8 години
И след това разправят, че прокуратурата била неподкупна!
7
38
 
62
 
! Отговори
G преди 8 години
Който има някакъв здравословен проблем, може да го убият и да кажат че е от проблема.Успех на здравите.
6
25
 
93
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Сега дали ще върнат парите на двамата братя, които платиха за гаранцията си? Понеже се доказва че не са виновни, обаче са дали пари на държавата, платили са глоба наложена от самата държава която е неоснователна. Та живо ме интересува, след като не са виновни братята, държавата ще им върне ли парите които взе от тях и ще им се извинят ли всичките хора които ги плюеха по телевизията?
5
72
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е съдебната система на БКП-БСП . Момчето се е удряло само и братята са го спасявали . Какво друго да ви кажа , след като съдия и прокурор отиват в болницата в Пазарджик да гледат мярката за неотклонение на изнасилвача Евстатиев . Според мен трябваше да отидат в дома на другаря наследник на мандраджии и да го успокоят , че не е виновен . Явно , че чичко Макаров трябва да се намеси и да раздаде правосъдие .
4
36
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно, значи е щял да си умре и сам по пътя малко след като ги подмине с колата двамата бабаити. Добре, че се намериха "експерти" да ми се разяснят ситуацията, как не съм се сетил сам.
3
48
 
63
 
! Отговори
Кина преди 8 години
То бива, то може, ама чак пък толкова наглящина НЕ БИВА! Имало ли е побой ? Има ли пострадал ? Има ли осъдени ?
2
94
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко ли им платиха да скалъпят това сега. Колко му е един живот на момче, срещу няколко хилядараки. и да имат и да нямат съвест на тях ще им тежи...
1
115
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, бе! Сега очаквам да излезете и със становище, че жертвата сама се е пребила! Ей, сега ви повярвах!