Каква е ролята на панкреаса в организма?

За храносмилането и не само… Вижте!
5 фев 2016 21:37, Eкип на Puls.bg
0
Каква е ролята на панкреаса в организма?
Източник: Reuters, архив

Панкреасът е дълга около 15 см и локализирана в коремната област (абдомена) жлеза. Той има формата на плоска круша и е заобиколен от стомаха, тънкото черво, черния дроб, далака и жлъчния мехур. Условно панкреасът се разделя на три части - глава, тяло и опашка, като зад и около тялото му преминават два изключително важни за организма кръвоносни съда – горна мезентериална вена и горна мезентериална артерия. 

Панкреасът е жлеза с екзокринно и ендокринно действие. Като жлеза с екзокринно действие, се характеризира с изливане на своите продукти – ензими, в кухините на тялото и по този начин с подпомагане на храносмилането. Като жлеза с ендокринно действие панкреасът е производител на много хормони, които се отделят в кръвния поток и чрез него осъществяват своята дейност в отдалечени части на тялото. Двойната му функция - екзокринно и ендокринно действие, обуслява множеството процеси в тялото, в които той има функционална или регулираща роля и определят огромното му значение за организма.

Ролята на панкреаса в процесите на храносмилането

Когато храната достигне стомаха, екзокринните клетки на панкреаса отделят ензими в система от малки каналчета, които се вливат в главния панкреатичен канал. Този канал преминава по протежението на панкреаса и носи ензими и други секрети общо наречени панкреатичен сок.

Повече за ролята на панкреаса може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари