Обриви при новородено – какво трябва да знаем?

Важно е да се обърне необходимото внимание
5 фев 2016 22:50, Eкип на Puls.bg
0
Обриви при новородено – какво трябва да знаем?
Източник: Reuters, архив

В периода след раждането на бебето се наблюдават редица прояви, които са израз на адаптация към извънутробните условия на живот. Състоянието на кожата на новороденото и промените, които настъпват с нея, са от значение и родителите трябва да обръщат необходимото внимание.

1. Верникс казеоза

Верникс казеоза е субстанцията, покриваща кожата на новороденото дете. На цвят е бяла или жълтеникава, но може и да е зеленикаво оцветена в резултат на фетално страдание. Образуването й започва от 5 лунарен месец. Предполага се, че е продукт от метаболизма на повърхностния кожен слой или секреторен продукт на амниона. Верникс казеоза съдържа епителни клетки и мазнини. Функцията й е да предпазва кожата на плода в майчината утроба.

След раждането на доносено бебе най-често се наблюдава по гърба и в аксиларните и ингвинални гънки. Недоносените деца са изцяло покрити от субстанцията, а при преносените – почти липсва. Задължително след раждането при първия тоалет на бебето верниксът се отстранява, защото, оставен върху кожата, предизвиква мацерации.

Още за кожните обриви при новороденото може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари