Пациенти с хепатит С може да не доживеят до реимбурсацията

Призовават здравната каса на открит диалог за лекарствата им
5 фев 2016 15:55,
9
Пациенти с хепатит С може да не доживеят до реимбурсацията
Снимка: Reuters

Сдружението на пациентите с хепатит „ХепАктив“ изпрати отворено писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса – д-р Глинка Комитов за забавения достъп до безинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С.

Още миналата година Министерство на здравеопазването и Здравната каса увериха, че те ще бъдат налични от 1 януари 2016 г., но до момента няма официална информация какви ще бъдат критериите и от кога реално пациентите ще могат да започнат своето лечение.

Председателят на пациентското сдружение Силвана Лесидренска съобщи, че с тях са се свързвали множество отчаяни пациенти, които не са наясно какви ще са критериите и колко още трябва да чакат.

„Наясно сме, че екип от специалисти вече втори месец обсъжда критериите за достъп до безинтерфероново лечение на хроничен хепатит С, но докато критериите станат факт, много пациенти, които имат спешна нужда от това лечение, може и да не го дочакат. То е последна надежда за хората с напреднало чернодробно заболяване, коинфекция с ХИВ, претърпели чернодробна трансплантация, с автоимунни заболявания и т.н. Тези хора се страхуват, защото тяхното време изтича“, споделя още Лесидренска.

Според сдружение „ХепАктив“ всички пациенти, без оглед на тяхното чернодробно увреждане, следва да имат равен и гарантиран достъп до новите безинтерферонови терапии. Това ще  спести обществени средства за последващи хоспитализации, обезщетения при временна нетрудоспособност, лечение на усложнения, трансплантации и др.

Безинтерфероновите терапии се определят като революция в медицината заради високия процент на излекуване (до 98 %), минималните странични ефекти, краткият срок на лечение (стандартно 3 м.), в сравнение с наличните до момента терапии, които постигат приблизително 60 % успеваемост, имат тежки странични действия, а продължителността на лечение стига до 11 м. 

Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава по кръвен път. Над 160 милиона души в света са заразени с хепатит С.

В България около 110000 души са заразени с вируса, но приблизително 3% от тях се лекуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не познавам нито един умрял от лъже вируса, но много измряха или са трайно увредени от т. нар.лечение
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вирус на хепатит ц не съществува, никога не е бил изоиран, изследвано се основава на антитела, всъщост не доказват наличието на вирус а на повишена активност на имунната система, наричат част от имуннозащитното рна - вирус ц......
6
0
 
3
 
! Отговори
Силвана Лесидренска преди 8 години
До АнонименВирусът циркулира в кръвния поток, но като цяло е концентриран в черния дроб. Да, там "живее".
5
0
 
5
 
! Отговори
Силвана Лесидренска преди 8 години
Георги, когато пациентите с онко заболявания, диабет и т.н. излизат на протести, че нямат достъп до лекарства, отново ли говорите по същия начин? Че те го правят, защото се спонсорират от фарма индустрията? Не ставайте смешен! Тук става на въпрос за пациенти, които може да загубят живота си, защото чакат с месеци държавата да се задейства. Да не дава Господ да имате нашия проблем.
4
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Подкрепям Ники. Сдружението , ръководството му и повечето подобни на Хепактив са производни и спонсорирани от фармацевтични фирми.
3
1
 
2
 
! Отговори
Силвана Лесидренска преди 8 години
До Ники: Въпросната организация е сдружение, което е създадено от група пациенти и близките им преди повече от 7 години.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вирусът на Хепатит С наистина ли "живее" в черния дроб или това е органът, който поразява?
1
3
 
8
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Айде на бас, че зад въпросната организация стои производителят на лекарството.