За хроничните хепатити - основното

В какво се изразява лечението?
6 фев 2016 15:44, Eкип на Puls.bg
0
За хроничните хепатити - основното
Източник: Reuters, архив

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло с тегло 1500 г. Той играе основна роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъците. Благодарение на функцията му се поддържа стабилно нивото на глюкозата. Той синтезира много от плазмените белтъци. По-голямата част от синтеза на холестерола се осъществява в черния дроб.

Също така се метаболизират лекарства, както и едногенни и екзогенни вещества. Черният дроб има редица други функции, които заедно с посочените го правят един от най-важните органи в човешкото тяло.Хроничният хепатит е продължително възпаление на черния дроб, съчетаващо изразени в различна степен некроза на хепатоцитите и възпалителна реакция, които продължават повече от 6 месеца. За да се постави тази диагноза, е нужно да се вземе биопсия и да се изследват аминтрансферазите, които най-често са завишени 6-12 пъти.

Хроничен автоимунен хепатит

Хроничният автоимунен хепатит е имунологично обусловено хронично чернодробно възпаление, което бързо прогресира до цироза.Имунната система нормално атакува чуждите за нея агенти като бактерии, вируси и други субстанции. Когато започне да напада собствените тъкани и органи, се появява автоимунно заболяване. Автоимунният хепатит е рядко срещано заболяване и засяга предимно жените.

Повече за хроничните хепатити може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари