Закритоъгълна глаукома – как се развива?

Обхваща двете очи, но последователно
8 фев 2016 22:40, Eкип на Puls.bg
0
Закритоъгълна глаукома – как се развива?
Източник: Reuters, архив

Закритоъгълната глаукома спада към първичните глаукоми, но е по-рядко срещана. Жените са по-често засяганата група. Закритоъгълна глаукома може да се развие след 45-годишна възраст и обхваща и двете очи, но последователно. За разлика от откритоъгълната глаукома, при закритоъгълната има изменение в предния очен сегмент и от важно значение е анатомичният фактор.

Установяват се: малък предно-заден размер на окото, плитка предна очна камера, голяма или сферична леща и др. Всички тези промени водят до блокиране на иридо-корнейния ъгъл (мястото, където се оттича нормално вътреочната течност). Първоначално има т. нар. зеничен блок, при който има плътно допиране на ириса към лещата и така се пречи на преминаването на вътреочната течност от задна в предна очна камера.

При внезапно блокиране на иридо-корнейния ъгъл вътреочното налягане (ВОН) достига рязко над 35 мм Hg. При този тип глаукома пациентите могат да получат микропристъпи. За тях е характерно, че се усеща периодично намаляване на зрението, тежест или болка в окото, слепоочието и челото. Появата на „цветни кръгове” около светлинен източник говори за оток на роговицата.

Повече за закритоъгълната глаукома може да научите на Puls.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Антиоксидантите и техните суперсили
Антиоксидантите и техните суперсили

Антиоксидантите и техните суперсили

Време за промяна
Време за промяна

Време за промяна