Закритоъгълна глаукома – как се развива?

Обхваща двете очи, но последователно
8 фев 2016 22:40, Eкип на Puls.bg
0
Закритоъгълна глаукома – как се развива?
Източник: Reuters, архив

Закритоъгълната глаукома спада към първичните глаукоми, но е по-рядко срещана. Жените са по-често засяганата група. Закритоъгълна глаукома може да се развие след 45-годишна възраст и обхваща и двете очи, но последователно. За разлика от откритоъгълната глаукома, при закритоъгълната има изменение в предния очен сегмент и от важно значение е анатомичният фактор.

Установяват се: малък предно-заден размер на окото, плитка предна очна камера, голяма или сферична леща и др. Всички тези промени водят до блокиране на иридо-корнейния ъгъл (мястото, където се оттича нормално вътреочната течност). Първоначално има т. нар. зеничен блок, при който има плътно допиране на ириса към лещата и така се пречи на преминаването на вътреочната течност от задна в предна очна камера.

При внезапно блокиране на иридо-корнейния ъгъл вътреочното налягане (ВОН) достига рязко над 35 мм Hg. При този тип глаукома пациентите могат да получат микропристъпи. За тях е характерно, че се усеща периодично намаляване на зрението, тежест или болка в окото, слепоочието и челото. Появата на „цветни кръгове” около светлинен източник говори за оток на роговицата.

Повече за закритоъгълната глаукома може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари