Едно от първите изследвания при безплодие – спермограмата

Какво представлява изследването?
10 фев 2016 18:15, Eкип на Puls.bg
1
Едно от първите изследвания при безплодие – спермограмата
Източник: Reuters, архив

Безплодието е липса на настъпила бременност при воденето на редовен полов живот в продължение на 1 година при жена над 35-годишна възраст или в продължение на 6 месеца при жени под 35 години. Едно от първите изследвания, което препоръчва специалистът, е спермограмата.

1. Какво е спермограма?

Спермограмата е физичен и химичен анализ на еякулата, който дава възможност да се оцени качеството и оплодителната му способност. Спермата съдържа два компонента -  семенна течност и сперматозоиди.

За провеждане на изследването е необходимо да се спазят редица изисквания. Изпълнението им предпазва от грешно интерпретиране на резултата.

Преди спермодаването се спазва абсолютно полово въздържание в продължение на 3 до 5 дни – без секс, без мастурбация, без полюции. Въздържание за повече от посочените дни би влошило показателите.

В дните на въздържание не се приемат алкохол, наркотици, лекарства, не се пушат цигари. Води се спокоен живот с пълноценен сън и балансирано хранене. Всяко заболяване, протичащо с покачване на температурата, променя показателите на спермограмата в продължение на 3 месеца.

Повече за спермограмата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари