Псориазисът засяга не само кожата

Проявата му не зависи от пола
11 фев 2016 18:48, Eкип на Puls.bg
2
Псориазисът засяга не само кожата
Източник: Reuters, архив

Псориазисът е известно заболяване на кожата, което е широко срещано и с не малък брой на засегнатите от него лица. За него е характерно хроничното протичане и това, че се изразява в образуване на сквамозни (подобни на люспи) изменения по повърхността на кожата.

Статистически е доказано, че проявата му не зависи от пола, тоест еднаква е заболеваемостта при жени и мъже. Но по-често е наблюдаван в северните страни. По отношение на появата му има два възрастови периода – между 50 и 60 години и между 20 и 30 години.

Причините за появата на заболяването все още се изясняват. Но се смята, че наличието на определени гени, които взаимодействайки с фактори на средата могат да доведат до отключването му. Тоест в основата му се корени генетична предиспозиция.

Към отключващите фактори за заболяването се числят някои инфекции – например стрептококова. Освен това ролята на медикаментите също не е за пренебрегване – отношение могат да имат нестероидните противовъзпалителни, тетрациклина, както и някои бета-блокери. Наличието на стрес също може да окаже значение за проявата на псориазис.

Кои са органите, които се засягат от заболяването, освен кожата ?

Рядко се случва болестта да засегне космения фоликул и да доведе до отпадане на косми. Най-често отпадането на космена покривка се дължи на агресивната терапия, която се предприема при по-тежките форми на заболяването, които се оказват резистентни на лечение. Състоянието се нарича alopecia psoriatica.

Повече за псориазиса и органите, които засяга, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ