Особености при развитието на атеросклероза

Кои са рисковите фактори?
13 фев 2016 11:25, Eкип на Puls.bg
1
Особености при развитието на атеросклероза
Източник: Reuters, архив

Рискът, който крие системната атеросклероза за развитието на сърдечносъдови заболявания, е известен отдавна. Вложени са много ресурси за откриване на патогенетичните механизми на развитие и възможната превенция, с което би се намалила опасността от инфаркт на миокарда, мозъчносъдова болест, хронична артериална недостатъчност на крайниците. Последните всъщност са и основните клинични прояви на атеросклерозата.

1. Какъв е механизмът на развитие на атеросклерозата на съдовете?

Има няколко теории за патогенезата на този процес. Една от тях е за увреждането на съдовия ендотел (обвивката, която покрива съдовете отвътре) и пролиферацията (разрастването) на гладкомускулни клетки под този слой. Друга теория се придържа към схващането за нарушената обмяна на липидите. А трета се отнася до тромбогенните качества на кръвта.

2. Каква е физиологичната роля на ендотела?

Това са група клетки, които са високоспециализирали и натоварени с важни метаболитни функции. Те служат като бариера между елементите на кръвта и артериалната стена. Синтезират редица вещества с помощта, на които участват в регулирането на съдовия тонус и пропускливост. Това са ф-р 8 на кръвосъсирването, простациклини PGI2, t-PA. Когато се отделят в нормални количества и качества са отговорни за поддържане и на нормална съсирваемост на кръвта. Доказано е обаче, че всички рискови фактори, които ще бъдат разгледани подробно, влияят върху нормалния съдов ендотел. Те увреждат неговата физиологична функция и водят предимно до увеличена съсирваемост на кръвта и увеличена спастичност на съдовата стена.

Повече за стеросклерозата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари