Новата суперхрана - ечемикът

Той носи забележителни ползи за здравето ни
Обновена: 14 фев 2016 15:08 | 14 фев 2016 13:05, Александър Попов
16
Новата суперхрана - ечемикът
Снимка: Reuters

Учени от Швеция са открили "нова" суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия, пише в. "Сънди експрес".

Авторите на настоящото проучване от университета на Лунд са установили, че редовната консумация на ечемик е свързана със "забележителни" ползи за здравето.

Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.

"Забележителните" според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват, когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.

За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания.

Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ечемиксуперхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
граматик преди 8 години
До з н а й к оЗНАЙКО, ПИШЕ СЕ "НЯМА ОТ КОГО ДА СЕ НАУЧИШ". Стига с тия диалекти.
10
1
 
1
 
! Отговори
бирата преди 8 години
До Кирил Софийски кирчо, милиониш тонове ечемик се използа за произвадство на бира, а тя не е за конете.
9
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
то и едно време казваха -евтин на брашното скъп на триците, и ги даваха на прасетата.Но се оказа,че е вярно и сега триците са си по-скъпи от брашното и черния хляб по-скъп от белия, а хляба само от трици най-скъп
8
2
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Малко уточнение ! Полезен е само ,че не за хората а за конете ! Познат е от векове и винаги се е ползвал като храна за коне ! Даже и при бедствие обсади и войни не се е ползвал като храна от хората ! Да им е сладко на *** *** /крави / писали горнното !
7
1
 
6
 
! Отговори
концентрат-здраве преди 8 години
12 кг. ечемик се кисне във вода 12 часа. После се растила върху полиетилен и отгоре се завива пак с полиетилен и 3 дена се пръска с метла с вода за да не исъхне и да покълне. Кълновете трябва да са колкото ечемиченото зърно.Слагат се в 100л. бидон. 15 кг. захар се разбива с топла вода като захаромера не трябва да показва повече от 20 процента захарност. Залива се ечимика слагат се 8 пакетчета лимонена киселина и 400гр. хлебна мая. Ферментира 25 до 30 дни.Дестилира се само! водата от ечемика, а ечемика може отново да се използва и втори път.
6
1
 
10
 
! Отговори
добр ден бабо Дуцке преди 8 години
Пак окрихме топлата вода !
5
1
 
32
 
! Отговори
Стан преди 8 години
Няма "супер" храни. Има просто - полезни, вредни. Чиа/Киноа са толкова "супер", колкото и боба, а прехваленото годжи бери има същите свойства като обикновената шипка. "супер" се слага на храни, за да могат разни "вегани" и парвенюта да си дават парите за глупости на силно завишени пари.
4
3
 
2
 
! Отговори
з н а й к о преди 8 години
Печелиш лисицо, пак ме излъга."Нема от кой да се научиш"...
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашия БАН това го е открил много преди шведските учени, затова сме изобретили студената ечемичена супа Загорка, която е много полезна сутрин при махморлук и по всяко време на деня
2
0
 
23
 
! Отговори
zombayo преди 8 години
Нова супер течност - ВОДА! Човек ако пие по 2 литра на ден може да доживее до 100! Дайте ми нобелова награда!
1
1
 
11
 
! Отговори
Eii mnogo"znaik преди 8 години
Birata se pravi ot boda, hmel i malc ( koito se pravi ot echemik ). hubav den na vsichki :)