Фармацевти искат яснота, не хаос в сектора

Експерт: В София не трябва да има повече от 200 аптеки!
15 фев 2016 13:30, Анисия Иванова
5
Фармацевти искат яснота, не хаос в сектора
Снимка: Bulgaria On Air

Министерството на здравеопазването трябва да се върне на мястото на преговорите преди да взема решения за пръстовите отпечатъци и елекронните досиета. Антон Вълев, председател на Националната аптечна камера, обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, че колегите му нямат идея какво трябва да се случи с въвеждането на пръстовите отпечатъци в аптеките и защо българският данъкоплатец трябва да купи хиляди четци, които аптеките трябва да поддържат.

От април здравното министерство подготвя входът в болниците и аптеките да става с пръстови отпечатъци. Според експерти четците за болниците ще струва около 1 млн. и 400 хил. лв.  Фармацевти са изненадани, че от 1 април рецептите също ще се отпускат с пръстови отпечатъци. За да стане това, е нужна непрекъсната връзка с интернет, което за тях е проблем. Много често в аптеките има сривове в системата и клиентът ще трябва да чака, за да сложи отпечатък, твърдят те. Проблем са и неподвижните пациенти – много често техни близки вземат лекарствата им, допълват фармацевтите.

Вълев е убеден, че решението за сектора е създаване на цялостна политика, в основата на която да е националната аптечна карта, регулация на аптеките, единни държавни цени на лекарствата и преминаване към електронно здравеопазване - да се създаде централна база данни на пациентите и техните заболявания. "Колегите фармацевти трябва да могат да видят досието на пациента във всеки един момент. Това няма нищо общо с така наречените пръстови отпечатъци", обясни Вълев.

Друг проблем според Вълев е, че замислените четци ще засягат само пациенти по Здравна каса, а нехроничните състояния са изкючени. "В момента е припна епидемия и лекарствата не са по здравна каса, с тези пациенти какво правим. В момента няма национална база, с какво ще се свържат четците", попита той.

Според Вълев в страната има неравномерно разпределение на аптеките спрямо населението. Регулацията на лекарствения пазар у нас прави така, че да е изгодно да се търси оборот, а това може да стане в големите населени места и затова всички аптеки са там.

"В една Унгария в населените места, където се знае, че няма икономическа рентабилност, държавата дотира създаването на аптеки. В нормалните държави има регулация, според която на 5000 души трябва да има една аптека. Това означава, че за град като София не може да има повече от 200 аптеки", сравни Вълев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 8 години
Ист говори глупости.Държавата ТРЯБВА да контролира броя на аптеките. Това се прави в Европа.Понеже държавата не контролира броят на аптеките. няма адекватна конкуренция. В аптеките работят студенти по фармацяи и медицина. Качеството на обслужване е ниско.Ист да завърши фармация и тогава да дава компетентни мнения. Не му пожелавам да го обслужи студент по медицина и да обърка лекарството. Примери няма да давам, защото Ист повече няма да стъпи в аптека.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пепи освен че е неспасяем наркоман се оказа големо търговче.За краткото време когато държи здраво бойко за шлифера успя да направи редица мръсни сделки.
4
0
 
5
 
! Отговори
454 преди 8 години
с тези пръстови отпечатаци ще е ден до пладне, важното е нашият човек да пребере едни пари от продажбата им - типично за ГЕРБ
3
1
 
3
 
! Отговори
Нако преди 8 години
А в наше село от години няма аптека. От 1995. А все още живеем към 1000 човека цело годишно. А лятото се пълни с деца, става към 2000 - 3000 човека. Най - близката аптека е на 30 мин. с кола :-( И лекар си нямаме; Мизерия!
2
4
 
1
 
! Отговори
Chai ot menta преди 8 години
Kakto imat vezni i kasovi aparati, taka ste imat i chetci na otpechataci...:-):-):-):-):-)
1
6
 
18
 
! Отговори
ист преди 8 години
Явно другарят Велев не може да смята. 200 аптеки са за град с 1 милион жители според глупав пример. София е 1.5 милиона. Колкото по малко аптеки, толкова по скъпи лекарства. Държавата няма право да определя брой на аптеките, на хранителните магазини и на всичко друго.Другарят Велев още живее в соца. До кога ще търпим такива манипулатори като него.