Направленията за безплатни прегледи надвишават 9 милиона

Увеличават се и изследванията, за които плаща НЗОК
15 фев 2016 07:00, Петя Славова
11
Направленията за безплатни прегледи надвишават 9 милиона
Снимка: НЗОК
Над 9,3 млн. направления за лекар специалист ще заплати НЗОК, съобщиха от Министерството на здравеопазването пред "Монитор". Бройката им е с над 630 хил. повече в сравнение с предходната година.
 
С това увеличение ведомството гарантира, че пациентите няма да бъдат връщани заради липса на направление. Ако това наистина се случи, джипитата повече няма да препращат нуждаещите се хора от прегледи за следващия месец.
 
Здравният министър д-р Петър Москов обеща 40 млн. лв. повече за доболнична помощ през 2016 година. Средствата за увеличение на броя на направленията ще се вземат от резерва на касата, който е 316 млн. лв.
Още по темата
 
Освен повечето направления са предвидени и над 5 млн. броя нови изследвания в доболничната помощ. Това означава, че лекарите вече ще могат да ни пращат на скъпи изследвания без да се налага да чакаме с месеци.
 
Увеличават се и профилактичните прегледи на децата - с 240 хиляди. Промените влизат в сила с новия рамков договор.
 
В събота здравният министър предложи всеки един български гражданин, включително и депутатите, да се лекуват по два основни пакета и да влизат в листа на чакащите. Министърът припомни, че народни представители и управленци се лекуват в Правителствена болница независимо дали са здравноосигурени или не и така грижата за тяхното здраве е уредена по други правила.
 
Москов заяви пред bTV, че ще подаде оставка, когато си свърши работата. "Не ми е житейска цел да бъда министър“, каза той по повод предстоящия вот на недоверие към правителството.
 
По думите му в системата на здравеопазването за първи път има човек, който не се прекланя пред икономически интереси. "Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването", допълни Москов.
 
Дебатът в парламента по внесения вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването ще се проведе в сряда. Вотът беше внесен от БСП, ДПС и независими депутати.
 
Също така стана ясно, че близо със 70 % намаляват  парите за клиничните пътеки "Уши, нос и гърло". Това предвижда Националната здравна осигурителна каса. Предложението идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от министерството не им омръзна да лъжат като техният началник Москов. Повече направления няма как да има за тази година.Бюджета е вече гласуван. Не се знае до утре направленията дали няма да са "повече" с 1милион - като гледам темпа на нарастване вчера бяха около 400 хиляди ,днес са близо 700 хиляди в повече та утре като нищо 1 милион повече от миналата година. СМЯХ. СМЯХ. Доколкото ми е известно то за да се вземе от резерва трябва решение на надзорният съвет на НЗОК а не на министерство
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 630хиляди направления които отпускат направете си сметка на 7милиона души отпускат 630хиляди направления т.е на 10човека едно направление отпускат така че отново Ви хвърлят малко златен прах в очите а после пациентите да ходят да се карат с личните си лекари .Амин
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИНДИЯНЦИТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ РАБОТЯТ..НЕ ИМ УДЪРЖАТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ И И ДАНЪЦИ СЕ ЧУДЯ КАК ТАКА ПО БОЛНИЦИ И КАБИНЕТИ Е ПЪЛНО САМО С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТОВА ПЛЕМЕ??А ОТДЕЛНО ДЕТО ДОКТОРИТЕ ПИШАТ ФАЛШИВИ ПРЕГЛЕДИ И НАПРАВЛЕНИЯ!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако българите са 6 млн. души, от тях 4 млн. са здравноосигурени това излиза по 2 прегледа или клинично изследване годишно на човек. Това си е новина и трябва да се изволнят всички чиновници.
7
2
 
3
 
! Отговори
Пациент преди 8 години
Като при соца държавниците и депутатите се лекуват спецално, дори да не са здравноосигурени! До кога ще делят хората на правоимащи и плебеи? Нали срещу това се борехме при комунизма, а то сега е същото, че и по-зле
6
2
 
2
 
! Отговори
ако на преди 8 години
До Лейканаправление получаваш 8 лв за 30 мин значи са 16 лв за един за час или 128 лв за ден или 2560 лв за месец само от направления...ти колко искаш да получаваш като за България
5
3
 
2
 
! Отговори
Лейка преди 8 години
И кой ще ме накара да преглеждам хора за 8 лв, колкото получавам от едно направление в най-добрия случай??? И какво качество за 20 минути, вкл. Писането?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
здравната реформа е страшна за България
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сега се опитват да покажат какво е направил Москов, че вече много хора пропищяха от реформите му
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов съкращава легла, уши нос гърло, от които се боледува най-често. Да не ми го хвалят сега
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля да бъде намерена подробна реформа за Москов