Не бива да неглижираме вторичната глаукома

Какво точно представлява заболяването?
15 фев 2016 11:37, Eкип на Puls.bg
0
Не бива да неглижираме вторичната глаукома
Източник: Reuters, архив

Глаукомата е едно от най-страшните заболявания в офталмологията, тъй като пораженията, които нанася на зрителния нерв, са непоправими и може да се стигне до пълна слепота. Глаукомата е невродегенеративно заболяване, при което настъпват характерни промени в диска на зрителния нерв и слоя на нервните влакна на ретината.

Заболяването се съпровожда с прогресиращо ограничаване на периферното зрение и снижение на зрителната функция до пълна слепота. Вторичната глаукома е резултат от друго очно заболяване или травма, при което има нарушение на нормалната циркулация на вътреочната течност.

Дори и след овладяване на основното заболяване, вътреочното налягане продължава да нараства и заплашва със слепота. Видовете вторична глаукома са много. Част от тях са...

Псевдоексфолиативна глаукома

Този тип глаукома засяга възрастни над 60-65 години и е на базата на съществуващ псевдоексфолиативен синдром. Причината за повишаването на вътреочното налягане (ВОН) е запушване на мястото, където се оттича вътреочната течност, от псевдоексфолиативен материал и пигментни гранули. Псевдоексфолиациите представляват натрупване на абнормен извънклетъчен материал.

Повече за вторичната глаукома може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари