14 100 българи на година умират от... мръсен въздух!

Твърдите частици причиняват сърдечни и белодробни заболявания
16 фев 2016 08:44,
23
14 100 българи на година умират от... мръсен въздух!
Снимка: Reuters, архив

Фините прахови частици във въздуха са причина за преждевременната смърт на 14 100 българи, показват последните данни на Европейската агенция за околна среда.

Общо 430 000 европейци са починали вследствие на заболявания, причинени от праха във въздуха през 2012 г., съобщава "Монитор".

"Твърдите частици могат да причинят или да утежнят сърдечносъдовите и белодробни заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. Те могат да причинят и рак", се казва в доклада.

Оказва се, че България е на осмо място по брой жертви на мръсния въздух на Стария континент. Най-много смъртни случаи има в Германия и Италия – близо 60 000 души от всяка една от страните.

В Полша, Франция и на Острова жертвите на фините прахови частици са между 44 600 и 37 800 годишно.

В Испания и съседна Румъния преждевременно умират по 25 500 души. Според изследване на европейската екоагенция замърсяването на въздуха намалява живота средно със 7,4 месеца. Експертите са категорични, че ако всички страни-членки на ЕС поддържат замърсяването с фини прахови частици в нормата, това ще доведе до намаляване на смъртните случаи с 144 000 годишно.

В борбата със замърсяването на въздуха България ще разполага с 120 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). 111 млн. лв. още бъдат отпуснати на общините още тази година за изграждане на зелени пояси в градовете и подмяната на автобуси от градския транспорт.

През третото тримесечие на годината 29-те общините, проблем с качеството на въздуха ще могат да кандидатстват за финансиране на идеите си. Кметовете сами ще решават коя от мерките ще реализират. София, Пловдив, Добрич и Перник вече са заявили намерението си да изграждат още зелени площи.

Градоначалниците могат да кандидатстват за филтри за комини за тази част от домакинствата, които се отопляват с въглища и дърва. Именно отоплението с печки на твърдо гориво е сред най-големите замърсители с фини прахови частици, показват данни на Изпълнителната агенция за околна среда.

В същото време трафикът в големите градове смущава съня на половината българи. Това показват данни на последния доклад за състоянието и опазването на околната среда в България. През 2014 година 12 града са станали по-шумни в сравнение с предходната година. Най-сериозен ръст на децибелите има в Ловеч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после СЗО ще ми говори, че било заради цигарите. Цигарите цапат ли толкова въздуха колкото колите и фабриките и другите индустриални комплекси и убиват ли по 14 хиляди българи на година?
18
5
 
1
 
! Отговори
я преди 8 години
Така е - където има мръсен въздух, има обаче и работа и пари , а където има чист въздух - има ...само чист въздух ! Изборът е Ваш !
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17, ситуацията в Пещера е отчайваща защото Домусчиев плаща на общинари и никой няма и намерение да го пипне, а въздухът там е ужасен и хората си боледуват и мрът като мухи.
16
0
 
7
 
! Отговори
Cxl преди 8 години
Питайте хората от Пещера какъв въздух дишат от завода на Киро Гела - БИОВЕТ
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В борбата със замърсяването на въздуха България ще разполага с 120 млн. лв.----------------------------О, тези със сигурност ще бъдат разпределени "по предназначение" още преди да са ги превели в банката, сигурни сме.
14
0
 
16
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Идеята е, че когато поднасяш статия трябва да поднасяш сравними неща, а не да отварям google и калкулатор, за да видя къде наистина сме ние. Ако 12-ти е прав, че в Германия има 81 млн срещу нашите 6, ето обобщеното изказване: В България умират средно 3 пъти повече хора на глава от населението спрямо Германия. Едно изречение с много повече смисъл от цялата статия.
13
1
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Пишете си стратегии и дивотии.Статистики и каквото щете!Частци,шум,прах и т.н....От днес нататък отказът за асфалтирането на "Цар Борис" за мен е акт на преднамерен терор...А Фъндъкова е отговорназа това!
12
3
 
7
 
! Отговори
твърдо гориво преди 8 години
Нека да се топлим на твърдо гориво и да пием твърд алкохол. Твърдите неща са истината, на дърва е много по-евтино да се топли човек. Бензиновите триони станаха толкова евтини, че за 1 сезон си му избил парите. Лятно време слагаш ремаркето и към гората вечер, докато няма никой. За 2 часа ще си напълниш ремаркето и никой няма и да те види после по тъмното. 3-4 курса и си осигурил отоплението за зимата.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
номер 8, Германия има 81 милиона население, не 60
10
3
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Дървата не са никакъв проблем. Проблем са въглищата, гумата, пластмасата и отработените масла, които масово се горят по хорските печки!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Твърдите горива са бел кахър - основния проблем са строителството и не митите улици целогодишно кал. Но при бойкоикономиката е така.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да се забранят твърдите горива за отопление. Повече иглолистни в градовете и по-често почистване на улиците. Ето една отправна точка. Иначе да констатираме всеки може.
7
1
 
2
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Оказва се, че България е на осмо място по брой жертви на мръсния въздух на Стария континент. Най-много смъртни случаи има в Германия и Италия близо 60 000 души от всяка една от страните.Накратко, автора дали е наясно, че ако класацията е по брой население на планетата може и да сме на място 100? Интересно е колко души на 10000 примерно от населението си отиват ..., а то че Германия с нейните 60 млн е на първо място слабо ме учудва.
6
4
 
21
 
! Отговори
Men преди 8 години
Палете печки зимата пак. С горенето на дърва първо стимулирате незаконната сеч, после се чудите защо има толкова много наводнения. После всичките тия *** отиват във въздуха и всички се разболяват. Във всеки град или село може да се види мъглата която се носи зимата. Голяма икономия с ти тия дърва няма-що, а някой като умрат от рак съвсем икономисват.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редно е сега в тези населени места да се сложат стряскащи билбордове на мъртъвци!
4
1
 
12
 
! Отговори
ситизен преди 8 години
Ами ... на село въздухът е чист !
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не беше ли виновно тютюнопушенетоили ...
2
0
 
15
 
! Отговори
упорит профан преди 8 години
София усвоява милиард и половина данъци а въздуха е по-мръсен от времето на Кремковци!Който има храчки да се притеснява да ги споделя с депутати и общински съветници!
1
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
С ЕДНА ДУМА---ГОТВЕТЕ СЕ И ЗА ДАНЬК---ВЬЗДУХ