Кашлицата – за какво може да е симптом?

За да се лекува правилно, трябва точно да се изясни нейният произход
16 фев 2016 12:52, Eкип на Puls.bg
1
Кашлицата – за какво може да е симптом?
Източник: Reuters, архив

Зад симптома кашлица се крият много заболвания от различн системи. Ето защо, за да се лекува правилно, трябва съвсем точно да се изясни нейният произход.

1. Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е експлозивно изгонване на въздух от дихателните пътища. Нейната поява е показател, че нещо в белите дробове, дихателните пътища и околните структури не е наред.

Актът на кашлицата има свой механизъм, който включва: кашлични рецептори - вагусови аферентни влакна - кашличен център- еференен път - ефекторни структури (дихателна мускулатура, муко-цилиарна система).

Кашличните рецептори са локализирани в ларинкс, трахея, големите екстрапулмонални бронхи. Установени са обаче такива рецептори и извън дихателната система - например в долната част на хранопровода, слуховия канал и др. Задействането на тези рецептори по различни механизми дава за резултат изгонване на въздух от белите дрбове. Самият център на кашлицата е локус в продълговатия мозък, който освен от тези вериги се задейства и при дразнене на стреч-рецептори (специални рецептори улавящи разтягане) в белите дробове, проприорецептори на дихателната мускулатура и по-висши нервни центрове.

Кои заболявания могат да се крият зад кашлицата, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кашлицата е симптом, че... сте болни.Статията е безсмислена.