Какво не знаем за гръбначния мозък?

Популярно за човешкото тяло - авторска поредица на Puls.bg
17 фев 2016 12:14, Eкип на Puls.bg
4
Какво не знаем за гръбначния мозък?
Източник: Reuters, архив

Въпреки, че главният мозък е този, който ни дава правото да се славим с интелигентността на вида ни, гръбначният мозък е отговорен този интелект да оцелява, да се движи в пространството и да реагира на промените в тялото и извън него.

Гръбначният мозък осъществява връзката между главния мозък и частите на тялото. Той е разположен в канала на гръбначния стълб и е дълъг около 45 см и широк около 1 сантиметър. Гръбначният мозък притежава три обвивки -  външна (твърда), средна (паяжинообразна) и вътрешна (мека), която е богата на кръвоносни съдове. Пространството между тези обвивки е изпълнено с гръбначномозъчна течност, която изпълнява и защитна от удар функция.

Как е устроен този „пощальон“? Гръбначният мозък е изграден от бяло и сиво мозъчно вещество, като бялото е разположено отвън, а сивото (изградено от телата на невроните) - отвътре. При напречен пререз сивото вещество има формата на пеперуда с разперени крила, като долните (предни) крайща на крилата и горните (задни) крайща на крилата се наричат съответно предни и задни рога на гръбначния мозък. В предните рога се намират телата на невроните, чиито аксони „отиват“ до мускулите и други органи и изпълняват двигателна функция, а до задните рога достигат разклоненията на сетивните нерви носещи информация от тялото. Сливането на тази двигателна и сетивна част в един неврон, води до наличието на 31 двойки гръбначномозъчни нерви за пренос на информация от и до гръбначния мозък на човека. От гръбначния мозък, информацията се пренася до главния мозък и обратно.

Гръбначния мозък има три основни функции, като първата от тях е проводната функция. Тя се осъществява чрез пренос на информацията от сетивните нерви до главния мозък и от него до двигателните неврони. Втората, рефлексна функция се отъждествява с множеството рефлекси, за които гръбначния мозък е отговорен, а вегетативната функция на гръбначния мозък е свързана с регулиране на функции на организма, които не зависят от волята на човека (потна секреция, контракции при раждане, семеизпразване при мъжа и др.).

Повече любопитна информация за човешкото тяло може да научите в рубриката „Любопитно“ на Puls.bg


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем, че проруската сгaн мисли с гръбначния сии мозък поради липса на главен.
1
3
 
3
 
! Отговори
МУнчо преди 2 години
До Анонимен
Със сигурност имат повече от българите.

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут