Млади и с артроза? Мишката е виновна!

Обездвижването зад компютъра е една от причините за коварната болест
17 фев 2016 08:14, Златко Желев
5
Млади и с артроза? Мишката е виновна!
Снимка: flickr

Артрозната болест, популярна в ежедневието като шипове, напоследък засяга все по-млади пациенти заради обездвижването зад компютрите. Това сочат наблюденията на д-р Алекси Каров, директор на Специализираната болница по рехабилитация в Баните, област Смолян.

Престоят във виртуалните социални мрежи с мишка в ръка се отразява като снижаване на възрастовата граница на случаите на артроза, коментира лекарят пред БТА.

Санаториумът в Баните е сред най-търсените балнеоложки центрове в страната заради лечебните свойства на водата при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, стомашно-чревния тракт, кожни болести или отравяне със соли на тежки метали.

Водата в Баните е известна и с противорадиационното си действие, което се дължи на концентрацията на флуор.

В санаториума в родопското село през последните години се възстановяват и пациенти с артрозна болест около 18-20 г., а шиповете им са издайник за дългите часове с компютъра.

Липсата на движение довежда до шипове дори в младежка възраст, най-често в колянната става. За ошипяването на лакътя причината може да се търси и в еднообразната позиция с мишка в ръка.

Хроничното натоварване на дадена става също води до шипове, при хамалите - на гръбначния стълб, при паркетаджиите - на лактите, при футболистите - на колянна става, поясняват специалистите.

Специфичният климат и минералната вода привличат и чужди туристи в Баните

В местния санаториум пристигат също и чуждестранни туристи, главно български изселници от Турция и съседи от Северна Гърция. Като характерна черта за балканските нрави се забелязва, че хората най-често идват в напреднала фаза на болестта и много рядко за профилактика, отбелязват специалистите.

Медиците в Специализираната болница препоръчват пациентите да потърсят помощта на балнеологията още в началото на симптомите, когато възстановяването и лечението е по-ефикасно.

Сред успешните случаи в санаториума са болни, дошли на инвалидни колички и проходили отново след процедурите с топлата минерална вода. Рехабилитацията във вода раздвижва пациенти с инсулти, пареза, парализа, хипотрофия на мускулатурата.

Във водата движението става по-лесно и след 10-20-100 повторения във ваната, болният започва да движи ръката си и в живота.

Жителите на Баните обясняват това с находището на минерална вода и специфичния климат. В самото село мъгла почти не пада, а мъгливите дни по билата наоколо са най-много десетина годишно.

Залежите от топла минерална вода са във вид на подземно езеро на дълбочина 435 м. Санаториумът се захранва с вода от единия от сондажите, а капацитетът за експлоатация на находището е значително по-голям от сегашния дебит от 500 л/мин.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 2 години
До Анонимен
В статията се говори за с. БаниТЕ, а не за село Баня Карловско
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимен 2 преди 2 години
До анонимен 1!
Само едно магаре ли има името Марко?
с.Баня е над Разлог и Банско.Посещава се от много много здрави хора."Прокажени"липсват
Но момчето води те"ш"ка битка с психическата си устойчивост.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
реклама

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

7 грижи за здрави и красиви нокти
7 грижи за здрави и красиви нокти

7 грижи за здрави и красиви нокти