Млади и с артроза? Мишката е виновна!

Обездвижването зад компютъра е една от причините за коварната болест
17 фев 2016 08:14,
5
Млади и с артроза? Мишката е виновна!
Снимка: flickr

Артрозната болест, популярна в ежедневието като шипове, напоследък засяга все по-млади пациенти заради обездвижването зад компютрите. Това сочат наблюденията на д-р Алекси Каров, директор на Специализираната болница по рехабилитация в Баните, област Смолян.

Престоят във виртуалните социални мрежи с мишка в ръка се отразява като снижаване на възрастовата граница на случаите на артроза, коментира лекарят пред БТА.

Санаториумът в Баните е сред най-търсените балнеоложки центрове в страната заради лечебните свойства на водата при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, стомашно-чревния тракт, кожни болести или отравяне със соли на тежки метали.

Водата в Баните е известна и с противорадиационното си действие, което се дължи на концентрацията на флуор.

В санаториума в родопското село през последните години се възстановяват и пациенти с артрозна болест около 18-20 г., а шиповете им са издайник за дългите часове с компютъра.

Липсата на движение довежда до шипове дори в младежка възраст, най-често в колянната става. За ошипяването на лакътя причината може да се търси и в еднообразната позиция с мишка в ръка.

Хроничното натоварване на дадена става също води до шипове, при хамалите - на гръбначния стълб, при паркетаджиите - на лактите, при футболистите - на колянна става, поясняват специалистите.

Специфичният климат и минералната вода привличат и чужди туристи в Баните

В местния санаториум пристигат също и чуждестранни туристи, главно български изселници от Турция и съседи от Северна Гърция. Като характерна черта за балканските нрави се забелязва, че хората най-често идват в напреднала фаза на болестта и много рядко за профилактика, отбелязват специалистите.

Медиците в Специализираната болница препоръчват пациентите да потърсят помощта на балнеологията още в началото на симптомите, когато възстановяването и лечението е по-ефикасно.

Сред успешните случаи в санаториума са болни, дошли на инвалидни колички и проходили отново след процедурите с топлата минерална вода. Рехабилитацията във вода раздвижва пациенти с инсулти, пареза, парализа, хипотрофия на мускулатурата.

Във водата движението става по-лесно и след 10-20-100 повторения във ваната, болният започва да движи ръката си и в живота.

Жителите на Баните обясняват това с находището на минерална вода и специфичния климат. В самото село мъгла почти не пада, а мъгливите дни по билата наоколо са най-много десетина годишно.

Залежите от топла минерална вода са във вид на подземно езеро на дълбочина 435 м. Санаториумът се захранва с вода от единия от сондажите, а капацитетът за експлоатация на находището е значително по-голям от сегашния дебит от 500 л/мин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
До АнонименВ статията се говори за с. БаниТЕ, а не за село Баня Карловско
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимен 2 преди 8 години
До анонимен 1!Само едно магаре ли има името Марко?с.Баня е над Разлог и Банско.Посещава се от много много здрави хора."Прокажени"липсватНо момчето води те"ш"ка битка с психическата си устойчивост.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
реклама