По какво се различават набразденият и географският език?

И какво представляват те?
17 фев 2016 18:58, Eкип на Puls.bg
0
По какво се различават набразденият и географският език?
Източник: Reuters, архив

Чували ли сте израза "географски език"? Може би сте виждали или притежавате език, който да е прорязан от множество надлъжни и напречни бразди? Притеснявате се, че това състояние може да е заплаха за здравето ви? Място за безпокойствие няма, както ще разберете от настоящата статия, в която ще различим географския език от набраздения и ще изясним дали те крият проблеми за здравето.

Езикът е мускулест орган, който активно участва в основните жизнени и социални човешки функции - храненето и говора. Той също носи своя индивидуален отпечатък при всеки човек - може да бъде гладък, с еднородна повърхност или пък да изглежда като "насечен". Често този вид език се нарича погрешно "географски", а всъщност състоянието е описано като "набразден" език.

1. Какво представляват географският и набразденият език?

Набразденият език (още наричан пликатен, фисурен) на вид е силно набразден по дорзалната си повърхност (тази, която се вижда при отваряне на устата), с хипертрофирали нишковидни и гъбовидни папили, като са описани два основни вида:

Листовиден - с вид на разтворена книга - дълбока средна бразда и деликатни странични разклонения;

Такъв с множество преплетени разклонения и бразди.

Географският език, наричан още мигрираща еритема, представлява множествени, добре отграничени, еритематозни лезии, които могат да се сливат и да се преместват от една зона в друга. Отграничени са с бял ръб от хипертрофирали и хиперкератотични папили. В областта на лезиите повърхността на езика е депапилирана - тоест папилите, които нормално покриват епитела на езика, са нарушени. Развива се по гърба и страничните ръбове на езика.

Повече информация относно приликите и разликите между набразден и географски език може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари