По какво се различават набразденият и географският език?

И какво представляват те?
17 фев 2016 18:58, Eкип на Puls.bg
0
По какво се различават набразденият и географският език?
Източник: Reuters, архив

Чували ли сте израза "географски език"? Може би сте виждали или притежавате език, който да е прорязан от множество надлъжни и напречни бразди? Притеснявате се, че това състояние може да е заплаха за здравето ви? Място за безпокойствие няма, както ще разберете от настоящата статия, в която ще различим географския език от набраздения и ще изясним дали те крият проблеми за здравето.

Езикът е мускулест орган, който активно участва в основните жизнени и социални човешки функции - храненето и говора. Той също носи своя индивидуален отпечатък при всеки човек - може да бъде гладък, с еднородна повърхност или пък да изглежда като "насечен". Често този вид език се нарича погрешно "географски", а всъщност състоянието е описано като "набразден" език.

1. Какво представляват географският и набразденият език?

Набразденият език (още наричан пликатен, фисурен) на вид е силно набразден по дорзалната си повърхност (тази, която се вижда при отваряне на устата), с хипертрофирали нишковидни и гъбовидни папили, като са описани два основни вида:

Листовиден - с вид на разтворена книга - дълбока средна бразда и деликатни странични разклонения;

Такъв с множество преплетени разклонения и бразди.

Географският език, наричан още мигрираща еритема, представлява множествени, добре отграничени, еритематозни лезии, които могат да се сливат и да се преместват от една зона в друга. Отграничени са с бял ръб от хипертрофирали и хиперкератотични папили. В областта на лезиите повърхността на езика е депапилирана - тоест папилите, които нормално покриват епитела на езика, са нарушени. Развива се по гърба и страничните ръбове на езика.

Повече информация относно приликите и разликите между набразден и географски език може да научите на Puls.bg


0
Още от
Напиши коментар Коментари

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Красива двойно усукана конска опашка
Красива двойно усукана конска опашка

Красива двойно усукана конска опашка