Лекари: Здравеопазването ни е в пълен хаос!

Политиката на Москов е несъвместима със здравноосигурителния ни модел
19 фев 2016 11:37, Анисия Иванова
36
Лекари: Здравеопазването ни е в пълен хаос!
Архив: Булфото

В момента пациентът няма сигурност при този хаос в здравеопазването, заяви д-р Стайко Спиридонов, почетен председател на Българската болнична асоциация в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

В политиката на здравния министър Петър Москов има няколко дълбоко объркани неща, несъвместими със здравноосигурителния модел у нас, добави бившият управител на НЗОК д-р Димитър Петров. По думите му има брутална намеса в работата на Касата и в БЛС.

"Здравният министър изземва функциите на Касата. Той се занимава с неща, които не са негова работа. Например прочутия пръстов отпечатък. По какъв начин Касата ще контролира този процес, по какъв начин ще се осъществява електронното здравеопазване е работа на НЗОК и косвено на партньорите, с които тя работи?", попита Петров.

Според бившия шеф на НЗОК тази идея няма да се осъществи, защото противоречи на европейските принципи.

"От 5 години чакаме да се осъществи идеята за така наречената електронна здравна карта, с която пациентът да влиза в системата и да се отчита, но тя е и вносител на пациентското досие. Тоест тя носи информация, докато този идентификатор не носи нищо на лекаря за статуса на пациента", добави той.

"Дали пръстов отпечатък, дали лична карта или електронна карта - в този хаос в българското здравеопазване трябва да има някаква регулация", подчерта д-р Спириднов. По думите му пръстовият отпечатък не е толкова страшен.

"Фактически представлява вход на пациента. Това не е отпечатък, който ще остава както в полицията завинаги. Изходът от този пръстов отпечатък би трябвало да представлява цифрови данни, зад които стои цялото медицинско досие. Входът е палецът, но се зарежда код. Ако се вземе електронна карта за досието на пациента с чипа - това се планува, едва ли ще влезе сега, може би след година - две", поясни д-р Спиридонов.

Д-р Петров сподели притесненията си, че това електронно досие трябва да стои на база данни на огромен сървър, което според него е изключително опасно.

Защо трябва да имаме листа на чакащи, попита д-р Спиридонов.

"Идеята да се чака е да се изнесат плащания от 2016г. за 2017г. Няма никаква друга идея освен тази листа на чакащи при допълнителния пакет. Допълнителният пакет и начинът, по който е направен е безсмислена история. За основния пакет също ще се чака. Ще се чака не защото няма легла, а защото бюджетът на болницата е свършил. Те вече не са годишни и месечни, а седмични", поясни д-р Петров.

В момента се движим към бюджетната система за финансиране, коментираха експертите. По думите им пациентите ще следват парите и те трябва да определят в коя болницата да отиват средствата.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
за правила преди 8 години
За рестарт на системата са крайно необходими строги правила- в Холандия ,където населението е най- удовлетворено от мед.помощ Джипито е на вратата на здравеопазването.Пълен стойностен преглед ,изясняване на проблемите и насочване към тесен специалист ,ако това е необходимо!Хаоса идва от немотивирани искания и за консултации и за излишни изследвания.Изисквания от специалиста към Джипито ,което само по себе си е незаконосъобразно.
28
0
 
1
 
! Отговори
продължение преди 8 години
Промяната от 2000 г е в две посоки : 1. даде се правото на Негово Величество Пациента да има личен избор !и2.беше съкращение - издръжката на предишните поликлиники се прехвърли върху личните лекари,които са сегашните наематели ......да мизерното заплащане от 0.75 ст на всеки записал се пациент за един месец към 2000г .Сега сумата е удвоена и е 1.37 ст .
27
0
 
1
 
! Отговори
внушения преди 8 години
1. Лекарите Не са търговци , а отчитат приходно - разходно счетоводство по търговския закон2.Връщането към същинската лекарска професия един Лекар да е способен да прегледа всецяло пациента е в основата на реформата от 2000 г Това не разбраха медиите когато разтръбиха ,че БГ пациенат остава без дпециалбизирана лекарска помощ3. Предишните участъкови терапевти и педиатри и тези от тях ,които имаха Куража да излязат и да бъдат избиране от пациентитеПромяната е ,че се даде правото на избор НВ
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТВОРЕТЕ БЪЛГАРСКИ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ЗА ДА ВИДИТЕ КАК НАРАСТВАТ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ. ДАЛИ ЩЕ ОТВОРИШ ИГРАЛНО КАЗИНО ИЛИ ЧАСТНА БОЛНИЦА Е СЪЩОТО- ПЕЧАЛБА ЩЕ ИМА. СЛЕД КАТО ИМА ТАКЪВ ВОЙ- МОСКОВ ВЪРВИ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА. ОТ ГОДИНИ ЕДИНИЦИ ДОКТОРИ СА ВЕЧЕ МИЛИОНЕРИ, А ОТДЕЛЕНИЯТА В КОИТО РАБОТЯТ СА ПОТЪНАЛИ В МИЗЕРИЯ- Е КАК ТАКА СЕ СЛУЧВА.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За паспорта отпечатваме показалеца, за Москов - палеца, вероятно за Кунева - средния.... И като свършим пръстите на ръцете, с крака ли ще се подписваме?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно, да. Защото държавните са мизерия.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката от някоя частна болница ли е?
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закривайте здравната каса от нея смисъл няма, даваме едни пари да ни водят на отчет тия лекари ли са или счетоводители. Разболяваш се отиваш на лекар плащаш си и се лекуваш, какви са тия лични лекари тоъ дорде ми напише направление и чакаме на по 5 опашки при личния при специалиста при не знам си кой и ще пукнем и за тая глупост и чакане трябва да си плащаме, айде баста.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А моделът естествено е цветя и рози. Проблемите си ги и имаше преди Москов.
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Най-голямата глупост в т.нар. здравна реформа още от Костов-о време беше и е превръщането на лекарите в търговци. Докато лекарите са търговци на първо място, не може да говорим за здравеопазване.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Не е слабоумен. Далавераджия е. Ние сме слабоумните щом търпим подобен *** да седи в министерско кресло.
18
12
 
4
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Този папа от червената хранилка. И се дави с рубли
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само личностно здравно осигуряване ще ни оправи.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се премахнат тези общопрактикуващи лекари. Накой да е виждал те да издават касови бележки за платена такса при положение, че те се водят ЕТ????? Системата е тотално сбъркана още когато ги направиха.
15
3
 
25
 
! Отговори
opps преди 8 години
Здравноосигурителния модел в този си вид е несъвместим със здравеопазването....Трябва да е с ИНДИВИДУАРНИ ПАРТИДИ или ЗАСТРАХОВКА/лична/ стига сме давали пари на разни крадци от министерства и каси... Трябва референдум и за съдебната власт и здравеопазването/3 в 1/
14
10
 
24
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Преди 1990г.нямаше"каси" нямаше и други глупости,нямаше и хаос!!!
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не остойностите лекарския труд - хубаво няма да има!Продължавайте да се ебавате с лекарите - ще видите докъде ще стигнат нещата!
12
4
 
7
 
! Отговори
стоянчо преди 8 години
Всеки дръзнал да се противи на статуквото на тази система е лош, така ли? Това май сме го виждали и на друго място (например в праосъдието). Да продължава - така или иначе като пациенти имаме малко да губим - и без това никой не се интересува от нас. Иначе казано: както е в рекламата "Дал Бог живот и здраве".
11
4
 
22
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Абе,какво електронно досие,кви 5 лева!?Взех си ПИН за достъп до електронното досие и изпаднах в тих ужас!!Всеки лекар ми е писал какви ли не болести и ми е изписвал каквито си иска лекарства,за да точи касата!Това как мислите,че ще се отрази в "новото" ми досие!?Цялата система е първоначално сбъркана!За "добър ден" всеки лекар ти иска пари,като на пазара!Цели 42 години внасям осигуровки и накрая-нито пенсия дочакваш,нито здравно обслужване!НЕМА такава държава.Ние сме си виновни!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо всички ни занимават с тези пръстови отпечатъци ,това което като гражданин ме интересува е като пациент ще получавам ли качествено обслужване или не . Защото има чувството в момента ,че се оставят пациентите на произвола.Дори и да умират на системата е неадекватна.Работата им е да спасяват човешки животи и да предотвратяват в зародиш повечето заболявания а никой не го интересува разните пръстови отпечатани.Това е система за здравеопазване а те ни занимават с отпечатъци.