Нито една болница няма да е с по-малко финанси от 2015 г.

Москов обеща допълнителни 36 милиона доболнична помощ
21 фев 2016 16:45, Петя Славова
18
Нито една болница няма да е с по-малко финанси от 2015 г.
Снимка: архив, Булфото
"За две години ние сме осигурили допълнително 56 милиона лева повече в доболничната помощ. Това е следствие на година и половина яростна битка за защита на вашите пари - по начина, по който ги харчат държавата и Здравната каса". Това заяви Петър Москов пред Нова тв.
Още по темата
 
По думите му, дебатите в парламента по вота на недоверие тази седмица не са били за здравеопазване, а за политика.
 
Москов обяви, че контролът в болниците ще бъде строг и нито  лечебно заведение няма да бъде по-малко финансирано от миналата година. От април влизат в сила и новите условия, гласувани в надзорния съвет на здравната каса.
 
Министърът посочи, че разчетите на Здравната каса и новият рамков договор, който влиза в сила от април, осигуряват нови 640 хиляди направления в сравнение с миналия период. 
 
"Отпуснато е и финансиране за нови 230 хиляди профилактични прегледи за децата до 18 години. Въвеждат се над 5 милиона броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и които ще бъдат заплащани от Здравната каса", посочи той. 
 
"Аз не казвам, че ще цъфнем и вържем от следващия месец и всички ще се живи и здрави, но това е една добра стъпка", подчерта Москов. 
 

"Още сега държавата гарантира увеличение на заплатите на медицинския персонал в спешните отделения на болниците. Това вече е факт - лекарите ще получават 1500 лева, а сестрите - по 900 лева, и то не въз основа на моментната си численост, а по щат. Ако има трима лекари, а щатът е за шестима, болницата ще получи възнаграждение за целия щат", уточни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Да осветля г-н Москов за мен той не е лекар и единственото което прави е политика а не медицина .Казва че ще има много допълнителни финанси окъде като за 17лв всеки е осигурен а л-нието понякога излиза с хиляди по-скъпо от внесените осигуровки2.ще имало повече за проф.пегледи на децата -какви -същите като досега -ръст тегло и т.н-ще даде ли на всяко дете едно направление за очен л-р извън лимита за такива 3.като се въвеждат нови лимити не се премахват лимити 4.пациети застанете до вашия л-р
13
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
не се прави на неосведомен - от времето на финикийците винаги въпроса е За пари!И това е нормалното .Всичко струва пари.Атравматичното пренасяте на тежко болен е свързано с удобна носилка и 4 носача!Спешното обслужване на критично болен пациент е свързано с възможност да има свободна линейка с екип , а най- добре и въртолет!и това е само част от нуждите.Така че разхода на ограничения ресурс трябва да се контролира стриктно
12
0
 
1
 
! Отговори
би било чудесно преди 8 години
ако на пациентите коректно се обясни по цени на дребно тези вероятни "увеличения" каква сума за изследвания и за консултации ще има за ВСЕКИ пациент за календарната година.Защото не е тайна ,че до сега ,ако всички ЗОЛ потърсеха медицинска услуга ,че ресурса ще стигне една за една пълна кръвна картина .някъде от порядъка на 3 лв.Системата през тези години се крепи от здравите осигуряващи се и работещи ,които почти не ползват здравните си права.
11
1
 
1
 
! Отговори
ех преди 8 години
Пак става дума за пари ........Не разбираш ли ,не става дума за лечение,дали е качествено ,добро и тн ,а за някакви пари на пациента.Хей ,човече ако имаше болен близък ,майка,дете,баща ,последното нещо което щеше да те вълнува са дали парите били правилно похарчени .Пък и в България думата пари е тоталното извинение да не се свърши нещо качествено .
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам как защитават финансите ни,и колко легла съкращават,но в момента половин БГ чака за преглед в урология във ВМА ,а в алексканндровска в урология приемат на кушетка в склада за лекарства или в стая с 4 легла срещу 100 лв. на вечер.и изборът на екип е почти задължителен. кой знае как е и в другите б-ци,които все още не са закрити....да не говорим,че сам си купуваш антибиотика,подложки за леглата,плащаш си упойката...не знам кое е по здравна каса.нас ли прецакват,здравната каса лииии....
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов се превърна в нагло плямпало. Достатъчен беше скандалът с ваксините - повече не вярвам и дума казана от него, а той не млъква. Некомпетентността му е съчетана с безмерна наглост. Къде я има другаде тази дивотия в болница и в аптека да се влиза с пръстов отпечатък? Кой ще плати тези излишни разходи ако не ние пациентите. Вместо за здравеопазване - пари за излишна техника, която след година ще трябва да се подновява и така докато не се отмени това безумие.
8
1
 
7
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Хора проумейте! Има ли съкращаване на леглата, това неминуемо води до съкращаване на лекари, сестри и санитари.И те остават на улицата.Най малкото лекарите ще ги принудят да работят в частните здравни заведения, а другите? А обслужването на какво ниво ще бъде.?!
7
1
 
7
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Хора проумейте! Има ли съкращаване на леглата, това неминуемо води до съкращаване на лекари, сестри и санитари.И те остават на улицата.Най малкото лекарите ще ги принудят да работят в частните здравни заведения, а другите? А обслужването на какво ниво ще бъде.?!
6
1
 
9
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Спри се бе човек!Съсипа и без това болната ни нация. Изпоразболя и лекарите. Съкращаваш легла в държавните болници , а в частните ги увеличаваш.Пазарджик е най засегнатия град. Защо спят хората не мога да кажа, но от 320 детски легла направи 160, от кардиологичните остави само 7 , от ортопедичните само 7.Да пази Господ от катастрафи, а този град е трамплина за Пловдив и София.Хората не ги знаят тези решения, но когато им откажат прием в държавна болница тогава ще се карат с лекарите
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хващай си пътя, далавераджия нещастен!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тази държава е нужна пълна промяна.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде накъде като намаляват пациентите и следват и съкращения и ликвидации на болници.Министъра и ГЕРБ теглят нови заеми, за да източват лекарите болници.
2
0
 
12
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Нещо има проблем с асистентите за инвалидите?! Измислени са някакви нови правила с нови срокове. Поради тези причини много инвалиди ще останат без асистенти. Как се нарича това?!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой ли не забелязва, че на всички снимки този човек е дрогиран.Има ли въобще контролни органи в България.