При по-възрастните хора инфарктът протича различно

Интервю на Puls.bg с доцент Добрин Василев
22 фев 2016 14:00, Анна Дантева
2
При по-възрастните хора инфарктът протича различно
Източник: Reuters, архив

Доц. д-р Добрин Василев завършва медицина в Медицински университет – Плевен през 1998 г.

Той има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска".

Доц. Василев, какво се случва в организма при настъпването на инфаркт? От какво се причинява сърдечният удар?

Класическата промяна, която се случва при инфаркт, е запушване с тромб на един от съдовете, които „хранят“ сърцето. Това води до прекъсване на достъпа на кръвта до сърдечния мускул, вследствие на което той умира и практически част от функцията му се блокира. Той не може да функционира правилно, кръвта не може да се изтласква в достатъчно количество към всички органи и те започват да страдат. Едновременно с това се развиват и различни патологични кръгове, които водят до задълбочаване на страданието на самото сърце. 

За съжаление, загубата на сърдечна тъкан е необратима. Сърцето е орган, който спонтанно, подчертавам „спонтанно“, не се регенерира. Така че, загубена един път тази тъкан, много трудно може да бъде възстановена след това. 

Има нови модерни начини на лечение, които в момента са в процес на изпитание, като крайната цел е да се преодолее загубата на сърдечен мускул по време на инфаркт. Но един път случи ли се такъв инцидент, пълно възстановяване на загиналия мускул няма как да стане. 

В зоната, която се засяга от инфаркт, всъщност много малка част загива в първите от 3 до 6 часа. По-голямата част от нефункциониращата тъкан на сърцето продължава да е жива, но тя е „зашеметена“, най-общо казано. Изключително важно е да спасим именно тази тъкан, като отворим съдовете, които хранят сърцето и така подпомогнем храненето. Ако не успее да се отвори артерията, това подпомагане може да стане по различни начини. Така може да се съхрани този „зашеметен“ миокард, който в последствие вече да се възстанови и да има нормална функция. Това е нещото, заради което се борим. Иначе загиналият миокард никой не може да го възстанови. 

Как да познаем, че получаваме инфаркт и как можем да помогнем на себе си или на някой друг в такъв случай?

Класическите симптоми на инфаркта са стягащата гръдна болка, която може да се простира към долната челюст, шията, рамото, лявата ръка. 

Понякога обаче инфарктът има много маски и не е толкова лесно да се познае. Той може да започне като болка в стомаха или като общо неразположение. При възрастните пациенти-диабетици, които имат нарушена сетивност за болка, може да започне и да се развие само с чувство на задух, внезапна кашлица. Поставянето на диагнозата не е толкова просто, особено ако отсъстват типичните класически симптоми, които със застаряването на населението все по-рядко и по-рядко се случват. Причината е, че при по-възрастните пациенти заболяването протича по различен начин.

За съжаление, в случай на инфаркт, човек почти нищо не може да направи. Единственото е да се сдъвче аспирин, ако носим в себе си. Правилното поведение е по-най-бързия начин да се стигне до лечебно заведение, да се направи кардиограма, за да се постави диагнозата, и тогава вече да се предприемат съответните лечебни мерки.

Цялото интервю за инфаркта и профилактиката му четете на Puls.bg


2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Gost-е, ти основно образование имаш ли? Чувал ли си за точки, запетаи,изречения с по- малко от 50-60 думи?
1
2
 
1
 
! Отговори
Gost преди 2 години
Ами тия доктори за кво са за заплата еи го грип те на пампорово в ловеч на митинг дано ги затворят че се скъсаха от банкети жипове и морета балкани а обикновенния човек кога на оня свят дебелеите и даваите ментета измукал съм пе т кутии стрепсил кво полза никаква калпава система а то да е само това

До какви проблеми води недоспиването?
До какви проблеми води недоспиването?

До какви проблеми води недоспиването?

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате