При по-възрастните хора инфарктът протича различно

Интервю на Puls.bg с доцент Добрин Василев
22 фев 2016 14:00,
2
При по-възрастните хора инфарктът протича различно
Източник: Reuters, архив

Доц. д-р Добрин Василев завършва медицина в Медицински университет – Плевен през 1998 г.

Той има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска".

Доц. Василев, какво се случва в организма при настъпването на инфаркт? От какво се причинява сърдечният удар?

Класическата промяна, която се случва при инфаркт, е запушване с тромб на един от съдовете, които „хранят“ сърцето. Това води до прекъсване на достъпа на кръвта до сърдечния мускул, вследствие на което той умира и практически част от функцията му се блокира. Той не може да функционира правилно, кръвта не може да се изтласква в достатъчно количество към всички органи и те започват да страдат. Едновременно с това се развиват и различни патологични кръгове, които водят до задълбочаване на страданието на самото сърце. 

За съжаление, загубата на сърдечна тъкан е необратима. Сърцето е орган, който спонтанно, подчертавам „спонтанно“, не се регенерира. Така че, загубена един път тази тъкан, много трудно може да бъде възстановена след това. 

Има нови модерни начини на лечение, които в момента са в процес на изпитание, като крайната цел е да се преодолее загубата на сърдечен мускул по време на инфаркт. Но един път случи ли се такъв инцидент, пълно възстановяване на загиналия мускул няма как да стане. 

В зоната, която се засяга от инфаркт, всъщност много малка част загива в първите от 3 до 6 часа. По-голямата част от нефункциониращата тъкан на сърцето продължава да е жива, но тя е „зашеметена“, най-общо казано. Изключително важно е да спасим именно тази тъкан, като отворим съдовете, които хранят сърцето и така подпомогнем храненето. Ако не успее да се отвори артерията, това подпомагане може да стане по различни начини. Така може да се съхрани този „зашеметен“ миокард, който в последствие вече да се възстанови и да има нормална функция. Това е нещото, заради което се борим. Иначе загиналият миокард никой не може да го възстанови. 

Как да познаем, че получаваме инфаркт и как можем да помогнем на себе си или на някой друг в такъв случай?

Класическите симптоми на инфаркта са стягащата гръдна болка, която може да се простира към долната челюст, шията, рамото, лявата ръка. 

Понякога обаче инфарктът има много маски и не е толкова лесно да се познае. Той може да започне като болка в стомаха или като общо неразположение. При възрастните пациенти-диабетици, които имат нарушена сетивност за болка, може да започне и да се развие само с чувство на задух, внезапна кашлица. Поставянето на диагнозата не е толкова просто, особено ако отсъстват типичните класически симптоми, които със застаряването на населението все по-рядко и по-рядко се случват. Причината е, че при по-възрастните пациенти заболяването протича по различен начин.

За съжаление, в случай на инфаркт, човек почти нищо не може да направи. Единственото е да се сдъвче аспирин, ако носим в себе си. Правилното поведение е по-най-бързия начин да се стигне до лечебно заведение, да се направи кардиограма, за да се постави диагнозата, и тогава вече да се предприемат съответните лечебни мерки.

Цялото интервю за инфаркта и профилактиката му четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
Gost-е, ти основно образование имаш ли? Чувал ли си за точки, запетаи,изречения с по- малко от 50-60 думи?
1
2
 
1
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Ами тия доктори за кво са за заплата еи го грип те на пампорово в ловеч на митинг дано ги затворят че се скъсаха от банкети жипове и морета балкани а обикновенния човек кога на оня свят дебелеите и даваите ментета измукал съм *** т кутии стрепсил кво полза никаква калпава система а то да е само това