Рак на белия дроб – кога рискът е най-голям?

Кои са видовете рак на белия дроб?
22 фев 2016 19:14, Eкип на Puls.bg
0
Рак на белия дроб – кога рискът е най-голям?
Източник: Reuters, архив

1. Колко е чест ракът на белия дроб и кои са най-засегнати?

Ракът на белия дроб остава сериозен проблем сред работоспособната част от популацията. Най-разпространен е сред хората между 55-60-годишна възраст. Страдат предимно мъже, съотношението с жените е 3:1, изключение прави аденокарцинома, където делът на жените е по-голям. По- голямата част от засегнатите са пушачи.

2. Кои са видовете рак на белия дроб?

Макроскопската класификация го разделя на централен (крайхилусен), периферен и дифузен. Най-честа е централната форма при 70% от случаите на рак на белия дроб, а периферния се изобразява като окръглена формация в 25% от случаите. Дифузният е напр. алвеоларния карцином, който клинично се представя като „ракова пневмония”.

3. Хистологията на карцинома е изключително важна за прогнозата

Литературата го дели основно на два вида - дребноклетъчен и недребноклетъчен бронхиален карцином. Към първата група се числят около 15% от случаите на белодробен рак. Много злокачетвен с централна локаизация в белия дроб и много бърз растеж и разпространение. Клетъчната маса има способността да се удвои за около 50 дни, а почти винаги при поставяне на диагнозата има разпространение и в други органи.

Повече за рака на белия дроб може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари